Recente berichten uit Bonn geven aan dat Europa zich niet houdt aan haar belofte om 2,4 miljard euro beschikbaar te stellen voor klimaatacties in ontwikkelingslanden. De komende twee weken gaan in Bonn de klimaatonderhandelingen verder na de mislukte klimaattop in Kopenhagen. Europa dreigt steeds verder achterop te raken. Niet alleen blijkt het beloofde geld voor ontwikkelingslanden nog niet rond te zijn, maar ook blijkt een gedeelte van dit geld een lening te worden.

GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout: "Om de fragiele relatie met ontwikkelingslanden te verbeteren, moet Europa zich aan haar klimaatbeloftes houden. Twee weken geleden bleek dat Europa meer dan 200 miljoen euro tekort komt om aan de belofte van 2,4miljard steun te voldoen. Het vertrouwen van de ontwikkelingslanden die zich gepasseerd voelden in Kopenhagen, moet worden teruggewonnen. Terugkomen op afspraken helpt dan bepaald niet. "

Naast het gat van 200 miljoen is er nu nóg een tegenslag. Op de eerste dag van de klimaatonderhandelingen in Bonn, verklaarde een EU onderhandelaar dat 30% van het klimaatgeld aan ontwikkelingslanden geen schenkingen, maar leningen zullen zijn.

 "We zadelen arme landen op met schulden voor een probleem dat wij veroorzaakt hebben. Met deze stap zakt Europa van de volggroep naar het peloton in de strijd tegen klimaatverandering. Wij willen juist dat Europa de leidende rol heeft in de onderhandelingen en daar is vertrouwen en leiderschap voor nodig. We komen echter beloftes niet na, we beloven geld maar maken daar dan een lening van en de ambities van Europa zelf blijven ook mager. Zo verliezen we bondgenoten die juist hard nodig zijn om het Chinees-Amerikaanse blok, dat bindende ambitieuze afspraken tegenhoudt, te doorbreken. Een klimaatakkoord kan alleen bereikt worden als landen weer vertrouwen krijgen in het proces."