GroenLinks vindt het tijd om het verouderde Europese landbouwbeleid eens flink op de schop te nemen. Het zwaartepunt van het beleid moet verschoven worden van kwantiteit naar kwaliteit door te richten op duurzaamheid en eerlijke handel. Donderdag heeft het Europees Parlement een rapport aangenomen over de toekomst van het gemeenschappelijk Europees landbouwbeleid. De groenen hebben het daarin voor elkaar gekregen dat de visie op duurzaamheid voortaan een prominente rol speelt.

Ondanks dit succes vindt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout het teleurstellend dat de conservatieve krachten in het Europarlement zo weinig willen verbeteren aan het landbouwbeleid. “Het oude systeem is niet meer van deze tijd, men moet kijken naar de toekomst”, aldus Eickhout.

Nooit meer honger

Het gemeenschappelijk Europees landbouwbeleid is in 1957 opgezet als één van de eerste gezamenlijke Europese beleidsterreinen, met als doel om te zorgen dat er nooit meer honger zou zijn in Europa. Nu dit doel bereikt is, wordt zichtbaar dat met steun van Europa de boeren hun ‘geproduceerde’ vlees exporteren. Zij importen om hun vee te voeden weer grote hoeveelheden sojabonen uit ontwikkelingslanden.

Monoculturen

Het huidige systeem van landbouwsubsidies leidt vooral tot monoculturen, waarin nog maar één soort gewas wordt geteeld en dat zorgt weer voor verarming van de biodiversiteit. De geconcentreerde vleesproductie in Europa zorgt voor grote milieuproblemen en legt een grote druk op de ecologische en sociale voetafdruk in Europa en in ontwikkelingslanden.

Eickhout: “Het is van belang dat het Europarlement de komende tijd zichtbare veranderingen durft te ondergaan in het wetgevingsproces dat nu volgt op dit rapport. Duurzame landbouwproductie moet een integraal onderdeel zijn in een systeem dat zich aanpast aan de tegenwoordige tijd.”

Het nu aangenomen rapport van het Europees Parlement is slechts een eerste schot voor de boeg. Echte besluitvorming over hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid zal pas in 2011 plaatsvinden.