De conclusies van het VN-klimaatpanel IPCC over de klimaatcrisis blijven overeind staan, maar het panel is wel toe aan een grondige reorganisatie zodat ze beter kan reageren op fouten die naar boven komen. GroenLinks is het eens met deze conclusies van de Interacadamy Council. Deze organisatie presenteerde deze week haar onderzoek naar de vermeende fouten van het klimaatpanel. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout ziet in het onderzoek bevestigd dat het VN-panel belangrijk werk verricht en dat het tijd wordt voor een wereldwijde omschakeling naar schone energie.

Eickhout: "Het VN-klimaatpanel is opgericht in de jaren '80 en de managementstructuur is overduidelijk toe aan verandering. De voorgestelde verbeteringen maken het klimaatpanel in de toekomst beter bestendig tegen politieke druk."

Belangrijk is ook dat het onderzoek het belang van het klimaatpanel aangeeft. Het panel heeft de klimaatcrisis en de rol van de mens hierin op de agenda gezet. "De extreme weeromstandigheden van dit jaar - denk aan de grote overstromingen in Pakistan en de extreme droogte in Rusland - maken de ernst van de klimaatcrisis nog eens duidelijk", aldus Eickhout.

De klimaatcrisis vraagt om een omslag naar schone energie. Onderzoek wijst uit dat dit technisch mogelijk is. En er is haast geboden, want de klimaatcrisis leidt nu al tot slachtoffers. GroenLinks pleit er daarom voor om nú werk te maken van een groene economie en schone energie. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar levert ook een toekomstbestendige economie met nieuwe banen op.

Eickhout zal in december deelnemen aan de klimaattop van het IPPC in Mexico.