GroenLinks reageert geschrokken op het bericht dat van de helft van de boorplatforms in het Nederlandse deel van de Noordzee de levensduur is verstreken. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout pleitte samen met de Europese groenen twee maanden geleden al voor een stop op nieuwe olie- en gasboringen in de diepe zee tot er meer duidelijk is over de veiligheid. Volgende week staat de veiligheid van olieboringen op aandringen van groene Europarlementariërs op de Europese agenda.

Europese wetgeving

De Europese wetgeving bevat gaten als het gaat om aansprakelijkheid, inspecties en rampenplannen. Nu blijkt dat een groot deel van de Nederlandse boorplatforms uit de jaren ‘60 stamt en op het einde van hun levensduur zit.

Eickhout: “Iedereen begrijpt dat verouderde boorplatforms grotere risico's met zich meebrengen. De oliemaatschappijen hebben aangegeven dat de kwaliteit van de boorplatforms voldoende is, maar in mijn ogen is dit niet genoeg. Ik wil onafhankelijk onderzoek naar de kwaliteit van de boorplatforms. "

Deepwater Horizon

Ongeveer vijf miljoen vaten olie zijn er tot nu toe in de zee gestroomd na de explosie op booreiland Deepwater Horizon voor de kust van New Orleans. Het is daarmee de grootste olielekkage uit de geschiedenis en met dramatische gevolgen. Vissers kunnen niet uitvaren, toeristen mijden het gebied en ontelbare vissen en vogels zullen moeite ondervinden om te overleven. “De olieramp maakte duidelijk aan de wereld dat er enorme risico’s verbonden zijn aan olieboringen en dat we niet voorzichtig genoeg kunnen zijn”, aldus Eickhout

Europese agenda

Volgende week wordt er in de milieucommissie van het Europees Parlement gestemd over een resolutie (pdf) die de Europese Commissie en de EU-lidstaten oproept om te stoppen met diepzee-olieboringen, totdat adequate maatregelen getroffen zijn om de risico’s de verkleinen. In de resolutie wordt de Europese Commissie ook gevraagd om samen met experts jaarlijks een onafhankelijk rapport op te stellen dat kijkt naar de veiligheid van boorplatforms.