Het Europees Parlement stemde dinsdag voor een voorstel van Europarlementariër José Bové van de groenen voor meer transparantie in het totstandkomen van de voedselprijzen, voor zowel boeren als consumenten. Er is een gigantisch verschil tussen de prijs die de boer krijgt voor zijn product en wat de consument er uiteindelijk in de supermarkt voor betaalt. Waar dat verschil blijft, is volstrekt onduidelijk. GroenLinks wil dat daar verandering in gaat komen door meer duidelijkheid over wie wat verdient aan een product.

Kosten en opbrengsten

Het aangenomen rapport roept de Europese Commissie op om de werkelijke productiekosten van boeren en de prijs die ze voor hun producten krijgen in kaart te brengen. Zo moet inzichtelijk worden wat de winstmarges van alle schakels in de voedselketen zijn. De voedselprijzen zijn sinds 1996 jaarlijks met 3.3% gestegen, maar het gemiddelde inkomen van de boeren is in 2009 met meer dan 12% gedaald. Het kan alleen maar dat de grote voedselverwerkende bedrijven en de distributiesector hier royale winst op maken.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: "Boeren mogen niet de dupe worden van ondoorzichtige prijsafspraken van supermarktketens. De onderhandelingspositie van boeren wordt sterker als duidelijk is hoeveel winst tussenhandelaars en supermarktketens maken op een bepaald product. Bovendien kan in een transparanter systeem machtsmisbruik van supermarktketens om prijzen te bepalen aan banden worden gelegd."

Transparantie en eerlijke concurrentie zorgen ook voor een duurzamere voedselketen. "Het kan nu voorkomen dat Nederland tomaten uit Spanje importeert en Spanje tomaten uit Nederland. Met meer inzicht in prijzen en winstmarges kunnen deze inefficiënte en milieubelastende praktijken worden voorkomen", aldus Eickhout.