GroenLinks wil dat de Europese Commissie snel komt met wetgeving over de verkoop van van gekloonde dieren en hun nakomelingen. In augustus werd duidelijk dat vlees van nakomelingen van een gekloonde stier op de Britse markt verkocht is. "Er kleven grote nadelen aan gekloond vlees: het leidt tot grote problemen met dierenwelzijn en het maakt de dieren veel kwetsbaarder voor ziektes", aldus GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

Een gekloonde veestapel is genetisch identiek. Het heeft daardoor dezelfde weerstand tegen een ziekte als één dier en daardoor is ze veel kwetsbaarder. De Europese Voedselauthoriteit heeft aangetoond wat klonen doet met de dieren: ze leven korter en hebben meer ziektes.

Kloonafstammelingen

Gekloond vlees kan op verschillende manieren in de schappen van de supermarkt terecht komen. In het Engelse geval ging het om vlees van een nakomeling van een Amerikaans gekloonde melkkoe. Omdat er geen beperkingen zijn op het importeren van sperma van gekloonde dieren is het mogelijk dat vele duizenden varkens en koeien in Europa kloonafstammelingen zijn.

Eickhout zit in het onderhandelingsteam van het Europees Parlement dat samen met de Europese ministers en de Europese Commissie een akkoord moet zien te bereiken over de verordening voor nieuwe voedingsmiddelen. Momenteel valt vlees van nakomelingen van gekloonde dieren niet onder de verordening en dat betekent dat dit vlees gewoon op de Europese markt verkocht mag worden.

Eickhout vindt dit onacceptabel:"Volgens de Europese Commissie is vlees van nakomelingen van gekloonde dieren gewoon vlees. Wij roepen op tot een tijdelijk verbod op vlees van nakomelingen van gekloonde dieren, totdat de Commissie met specifieke wetgeving komt voor gekloond vlees. Dit is ook in het belang van de Europese boer die zekerheid moet hebben over zijn vak."