Het Europees Parlement debatteerde woensdag met Herman van Rompuy, de voorzitter van de raad van Europese regeringsleiders, over de turbulente vergadering van de raad vorige week. GroenLinks vond het optreden van Van Rompuy weinig overtuigend. Hij straalt niet de daadkracht uit die nodig is om de stabiliteit van de euro te waarborgen.

Stabiele munt

Een levensvatbare en stabiele munt vraagt om een gezamenlijk Europees economisch bestuur, stelt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. Van Rompuy heeft hem er niet van kunnen overtuigen dat de taskforce economic governance, waarvan Van Rompuy voorzitter is, voldoende vorderingen boekt.

“De deadline is al over een maand, maar bij de ministers van Financiën in de taskforce lijkt het gevoel van urgentie te zijn verdwenen”, constateert Eickhout. Over extra sancties voor begrotingszondaars wordt eindeloos gesteggeld. Maar daaronder ligt een groter probleem van de eurozone: de grote verschillen in concurrentievermogen en de export- en importoverschotten die daaruit voortvloeien. “En dus praat iedereen met meel in de mond”, aldus Eickhout. “En dat terwijl de euro nog lang niet uit de gevarenzone is.”

Zijspoor

Eickhout vindt het een fout van de Europese regeringsleiders om de Europese Commissie op een zijspoor te rangeren: “Van Rompuy zou dat eerlijk moeten toegeven. Zijn intergouvernementele clubje komt er niet uit zonder de deskundigheid van de Europese Commissie. Ik hoop dat Van Rompuy zich over de rivaliteit met Commissievoorzitter Barroso heen zet en de voorstellen die de Commissie volgende week presenteert serieus neemt.”