Een minderheid van Europese landen, waaronder Nederland, blokkeert een Europees fonds voor energiebesparing. Het Europees Parlement drong eerder aan op zo'n fonds om bedrijven en burgers te helpen bij het besparen van energie. Het fonds zou gevuld worden met Europees geld dat niet uitgegeven is voor het bestrijden van de economische crisis. Nu blijkt echter dat een zogenaamde blokkerende minderheid van EU-lidstaten het geld wil laten terugvloeien naar hun eigen nationale begroting. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is zeer ontstemd.

Dubbel plezier

Energiebesparing is winst op verschillende vlakken. Bedrijven en consumenten besparen op hun energierekening én het leidt tot minder uitstoot van schadelijke broeikasgassen. Projecten om energie te besparen verdienen zichzelf op redelijk korte termijn terug. Wel zijn de investeringskosten aan de hoge kant. “Dat weerhoudt bedrijven en burgers ervan om deze efficiënte maatregelen te nemen, zeker in deze tijd van economische crisis. Een zetje in de rug is nodig, en daarom heeft het Europees Parlement om de instelling van dit fonds voor energiebesparing gevraagd”, aldus Eickhout

Energiebesparingsfonds

Het fonds zou gevuld moeten worden met ongebruikt geld van het zogenaamde EU Energy Recovery Plan, een fonds om tijdens de crisis de economie extra te steunen. Een overweldigende meerderheid in het Europees Parlement wil dat het overgebleven geld volledig naar het energiebesparingfonds gaat. Een minderheid van de EU-lidstaten blokkeert nu dit voorstel. Ze vinden dat van het overgebleven geld er maximaal 114 miljoen euro naar het nieuwe fonds mag, terwijl er per oktober minstens 146 miljoen euro en maximaal 800 miljoen euro beschikbaar komt.

Vergroening van de economie

Eickhout vindt het opmerkelijk dat lidstaten als Nederland het plan torpedeert door aan een lager bedrag vast te houden: “Dit geld is overgebleven uit het pakket om de economische crisis tegen te gaan en het zou dan ook logisch zijn om het geld dan ook voor dat doel te gebruiken.” Het nieuwe fonds bestrijdt de economische crisis én de klimaatcrisis. Met dit fonds kan werk gemaakt worden vergroening van de economie. “Voorspellingen geven aan dat we pas op de helft zitten van ons Europese doel om in 2020 twintig procent energie minder te gebruiken. Ik roep de EU-lidstaten dan ook op om niet langer dwars te liggen op dit fonds”, stelt Eickhout.