Alternatieve investeringsfonden, de zogenaamde hedge funds, blijven een risico vormen voor de financiële stabiliteit in Europa. De nieuwe Europese wetgeving, waarover vertegenwoordigers van het Europees Parlement en de regeringen van de EU-landen vandaag overeenstemming bereikten, bevat teveel achterdeurtjes, vindt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. Daardoor kunnen speculatieve fondsen zich aan het noodzakelijke toezicht onttrekken.

Europese investeerders kunnen nog steeds investeren in fondsen buiten de Europese Unie die de nieuwe Europese regels niet naleven, constateert Eickhout. Dat geldt zelfs voor fondsen die gevestigd zijn in belastingparadijzen, waar de autoriteiten niet samenwerken met andere belastingdiensten en toezichthouders.

“Daarmee blijven we risico’s voor het financiële stelsel importeren, zonder dat de Europese toezichthouder de omvang van deze risico’s goed kan inschatten. Terwijl de dure les uit de financiële crisis toch is dat geen enkele financiële speler zich nog aan toezicht mag onttrekken”, aldus Eickhout. In het geval dat fondsen van buiten de Europese Unie wel een ‘paspoort’ krijgen om te opereren op de Europese markt, is het twijfelachtig of de bevoegdheden van de Europese toezichthouder volstaan om de naleving van de regels te controleren.

Eickhout betreurt het ook dat de door de Europese Commissie voorgestelde beperkingen aan de leverage van de fondsen – de verhouding tussen geleend geld en het door de investeerders geplaatste kapitaal – zijn gesneuveld. “Het risico dat een hedge fund zich vertilt, failliet gaat en investeerders en markten wereldwijd in problemen brengt blijft te groot. Dat kan de oudedagsvoorziening van ieder raken, want het beleggen in hedge funds is populair onder pensioenfondsen.”

Het Europees Parlement heeft, mede dankzij de Groenen, wel wat verbeteringen kunnen afdwingen van de Europese Raad van Ministers. Zo komen er regels voor de beloning van fondsmanagers, opdat deze niet worden aangezet tot het nemen van buitensporige risico’s. Ook moeten hedge funds transparanter worden over hun activiteiten.