Vrijdag is er in het Japanse Nagoya een akkoord bereikt over het behoud van biodiversiteit in de wereld. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is blij dat de conferentie met goed resultaat is afgesloten. Hij nam de afgelopen dagen deel aan de onderhandelingen in Japan en hield online een dagboek bij. Het vertrouwen in het VN-proces had een flinke deuk opgelopen na de mislukte klimaattop in Kopenhagen. “In Japan toonden landen weer de wil om er samen uit te komen. Dit geeft de broodnodige hoop voor de volgende klimaattop in Mexico eind dit jaar. Nationale belangen kunnen opzij worden gezet voor grotere idealen.”

Biodiversiteit is de rijkdom aan dieren- en plantensoorten en ecosystemen. Het is essentieel voor het leven op aarde, maar de waarde van al die diersoorten, wateren en natuurgebieden wordt nu vaak vergeten. De situatie van deze natuurlijke rijkdommen is nijpend: bijna de helft van alle zoogdieren en vogels wordt met uitsterven bedreigd.

Afgesproken

In Japan is nu afgesproken om tegen het jaar 2020 het verlies aan biodiversiteit te halveren. Dan moet ook minstens zeventien procent van het landoppervlak en tien procent van de zee beschermd zijn. Over financiering zal pas in 2012 gesproken worden. Eickhout: “En is er een historisch akkoord afgesproken over de toegang tot en het delen van de voordelen van genetische rijkdommen in bijvoorbeeld planten. Hierover wordt al achttien jaar gesproken. Straks gaan ontwikkelingslanden delen in de inkomsten van deze natuurlijke rijkdommen in hun land.”

Herpakt na Kopenhagen

Eickhout is blij dat de Europese Unie zich hervonden heeft na de slechte onderhandelingstactiek op de klimaattop in Kopenhagen: “Er werd weer met één stem gesproken en het mandaat van de onderhandelaars was breder, zodat ze niet telkens bij elke nieuwe wending in de onderhandelingen terug moesten rapporteren bij de zevenentwintig lidstaten. Het is misschien nog te vroeg om aan te geven of dit een keerpunt is voor de internationale onderhandelingen. Dat gaat de klimaattop in Mexico in december uitwijzen.”