Met het instemmen van de politieke deal rond de begroting van de Europese Unie voor 2011 creëert het Europarlement nieuwe impasses in de toekomst bij de hervormingen van het Europees begrotingsbeleid. Oorzaak is het ontbreken van procesafspraken over de rol van het Europarlement. Dat stelt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout na het lange onderhandelingstraject dat het Europees Parlement had met de Europese lidstaten over de begroting van komend jaar. De Europese Groenen stemden tegen de begroting omdat ze het niet eens zijn met het onderhandelingsresultaat.

Invulling geven aan afspraken

"Door geen afspraken te maken over hoe in de toekomst de discussie over de meerjarenbegroting en eigen middelen gevoerd moet worden kun je wachten op de volgende impasse," stelt Eickhout. De 'toezeggingen' die de Europese nu heeft gedaan zijn niet meer dan een bevestiging van de afspraken in het Verdrag van Lissabon. “Het spijt me wel, maar dat Verdrag is al ruim een jaar geleden ingegaan, we moeten nu invulling geven aan het verdrag. In dit verdrag staat duidelijk dat er procesafspraken moeten komen over hóe het Europees Parlement betrokken wordt.”

De rol van Nederland

Eickhout zat de afgelopen weken bij de onderhandelingen en zag van dichtbij hoe Nederland en het Groot-Brittannië het onderhandelingsproces frustreerden. Hij vreest dat in de toekomst een herhaling van dit soort besprekingen onvermijdelijk is: “Als landen als Nederland iedere keer wanneer we het over de meerjarenbegroting hebben het Verdrag van Lissabon ter discussie stelt, zal elk besluit over financiering hierdoor overschaduwd worden. Dat komt het proces niet ten goede. In plaats van het over de hoognodige modernisering van de begroting te hebben, dreigen we zo impasse op impasse te gaan stapelen.”