De commissie van het Europees Parlement die zich bezig houdt met de Europese meerjarenbegroting heeft een akkoord bereikt over de inzet van de onderhandelingen met de EU-lidstaten en de Europese Commissie. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is de coördinator namens de Groenen in het Europees Parlement bij deze besprekingen en is tevreden met de uitkomst: “Het Europarlement wil inzetten op vergroening van de Europese begroting. Bovendien zijn we het eens over eigen middelen: die moeten worden uitgebreid.”
Financiering van de Europese Unie
De discussie over de financiering van de Europese Unie is een heikel punt tussen de lidstaten en het Europees Parlement. Met deze stemming zet het Europarlement in op eigen middelen voor de Europese Unie, aangezien dit zorgt voor een eerlijker systeem van afdrachten.
Eickhout: “De afdrachten van de Europese lidstaten kunnen verlaagd worden door een systeem van eigen middelen in te voeren. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de opbrengsten van het emissiehandelssysteem of belasting op financiële transacties.”
Hoogte van de begroting
De hoogte van de begroting zal volgens het Europarlement met tenminste vijf procent moeten stijgen om alle doelen - gesteld door lidstaten, Europese Commissie en Europees Parlement - te halen. “De komende jaren zal er bijvoorbeeld geïnvesteerd moeten worden in de energie-infrastructuur. Dat is grensoverschrijdend en heeft een Europese aanpak nodig”, aldus Eickhout.
Daarnaast rechtvaardigt de nieuwe Europese buitenlanddienst een uitbreiding van het budget. Het Europarlement zegt dan ook dat als je aan alle prioriteiten voor de toekomst recht wil doen, het budget omhoog moet. Eickhout: “Een verlaging, zoals Nederland wil, zou betekenen dat die gepaard moet gaan met welke prioriteiten geschrapt zou moeten worden.”
Planning
De Europese Commissie komt 29 juni met haar voorstellen voor de meerjarenbegroting. Daarna zullen de onderhandelingen beginnen met de Raad van Europese ministers. Uiteindelijk zal dit tot een akkoord moeten leiden tussen alle lidstaten én het Europees Parlement. “Er zijn dus 27+1 veto's te omzeilen”, concludeert Eickhout.