GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout vindt dat de Europese Commissie te weinig werk maakt van energiebesparing in Europa. “Energiebesparing is goed voor onze economie en portemonnee, maar door een gebrek aan daadkracht plukken we deze voordelen nog onvoldoende. We moeten concrete maatregelen nemen, anders blijft ons energiebesparingsbeleid een wassen neus.” De Europese Unie heeft zichzelf de doelstelling opgelegd om in 2020 twintig procent minder energie te gebruiken, maar het ontbreekt tot nu toe aan harde eisen voor de Europese lidstaten.

Het huidige energiebesparingsbeleid komt maar tot de helft van de doelstelling. De Europese Commissie presenteerde daarom woensdag nieuwe voorstellen voor energiebesparing. Deze herziene richtlijn zou de kloof moeten dichten, maar laat het na om harde eisen te stellen aan Europese lidstaten.

Er zijn nog teveel open eindes, vindt Eickhout. “Een bindende doelstelling zou veel regeringen motiveren om ook echt aan de slag te gaan met energiebesparing. Tot nu toe hebben EU-lidstaten dit nagelaten, terwijl ondertussen huishoudens in Europa duizend euro per jaar aan energie verspillen en Europa 350 miljard euro aan olie importeert.” Eickhout is bang dat de huidige voorstellen van de Europese Commissie tekort schieten en dat we deze economische voordelen mislopen.”

In juli zal het Europees Parlement stemmen over het voorstellen van Eickhout om op te roepen tot verhoging van het Europese klimaatdoel naar dertig procent vermindering van uitstoot: “De zware industrie en conservatieve Europarlementariërs verwijzen in de discussies over mijn rapport continu naar de prominente rol van energiebesparing”, zegt Eickhout. “Maar als we hierop hard gaan lopen, dan is de voorspelling dat de CO2-prijs naar nul duikt. Voor consistent beleid moeten we dus tegelijkertijd ons klimaatdoel verhogen.”