Bijna negentig procent van de visvoorraden in Europese wateren zijn overbevist en we moeten vrezen dat binnen tien jaar negen van de tien overgebleven vissoorten in gevaar zijn. Daarom verwelkomt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout voorstellen van de Europese Commissie om overbevissing tegen te gaan, maar tegelijkertijd waarschuwt hij voor de voorstellen rond marktwerking: “Er is straks geen vis meer over in de zee als we op de huidige voet doorgaan. Zonder een radicale wending in ons Europese visserijbeleid is er geen toekomst voor vis en vissers.”
Nationaal belang vs. wetenschap
In het verleden gingen nationale belangen boven wetenschappelijke inzichten. Visquota werden door Europese ministers structureel hoger gezet dan wat de visbestanden aankonden. Eickhout: “De gevolgen van dit wanbeleid zijn uitgedunde visbestanden en een industrie die met moeite overeind blijft.” De Europese Commissie stelt daarom nu voor om quota direct voor de langere termijn vast te stellen op basis van wetenschappelijke inzichten in plaats op basis van de economische belangen van lidstaten. “Dat is een belangrijke stap om overbevissing tegen te gaan”, aldus Eickhout.
Marktmechanisme
De Europese Commissie stelt ook voor om een marktsysteem op te zetten om te bepalen wie het recht heeft om te vissen. Eickhout vindt het een gevaarlijk idee om de toegang tot visbestanden te zo te privatiseren: “Je loopt dan het gevaar dat het recht om te vissen het voorrecht wordt van diegenen met de diepste zakken. De zee en haar vissen zijn echter geen marktgoederen, maar behoren tot het natuurlijk kapitaal van de wereld. Het recht om te vissen moet daarom voorbestemd zijn voor de vissers die kunnen aantonen dan hun activiteiten het maritieme ecosysteem niet beschadigen en dat ze vissen op een eerlijke en duurzame manier.”
Op dit moment is de Europese vloot is veertig procent te groot. De Europese Commissie vertrouwt echter volledig op het systeem van marktwerking om dit probleem op te lossen. Een gevaarlijke keuze volgens Eickhout: "Slecht beleid in het verleden wat betreft subsidies en visquota heeft geleid tot de huidige situatie van te veel en te grote vissersboten.” De oplossing is regulering en een verplichte inkrimping van de vissersvloot. Recente ontwikkelingen tonen aan dat volledig vertrouwen op de markt niet werkt, en al helemaal niet in het geval van collectieve goederen.
Meer informatie
- Lees de notitie van de Groenen in het Europees Parlement over visserij (in het Engels): Fisheries Reform - No time to be timid