Het Europarlement vindt dat de Europese Unie op de klimaattop in Durban zich moet inzetten om de CO2-uitstoot verder terug te dringen dan de achterhaalde, eerder afgesproken twintig procent. Ook moet de Europese Unie zich verbinden aan een vervolg op het Kyoto-protocol en mag het niet wachten op andere grote vervuilers. Deze uitkomst stemt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout tevreden. Hij is lid van de delegatie van het Europees Parlement die eind december afreist naar Durban, Zuid-Afrika, om de onderhandelingen in de gaten te houden.

“Het is hoog tijd dat Europa haar beoogde rol als klimaatleider gaat waarmaken”, zegt Eickhout.

“Onze huidige doelen zijn ambitieloos en als we niet uitkijken, worden we niet meer serieus genomen bij de internationale klimaatonderhandelingen. Zo heeft bijvoorbeeld Australië een klimaatbeleid aangekondigd waar de vervuiler meer betaalt dan in Europa.”

Onomkeerbare klimaatverandering

Volgens het Internationaal Energieagentschap hebben we vijf jaar de tijd om het tij te keren en om onomkeerbare klimaatverandering te voorkomen. Wetenschappers geven aan dat een reductie van broeikasgassen van vijfentwintig tot veertig procent nodig is om de wereldwijde temperatuurstijging tot twee graden Celsius te kunnen beperken.

Kyoto-protocol

Het Europees Parlement wil dat de Europese Unie zich nog vóór de klimaattop in december uitspreekt voor een vervolg op het Kyoto-protocol. Het enige wereldwijde klimaatakkoord stamt uit 1997 en eindigt volgend jaar al. “Door nu in te stemmen met een vervolg op het Kyoto-protocol nemen we het initiatief weer in eigen handen”, stelt Eickhout. “Hiermee reikt de Europese Unie haar hand naar de ontwikkelingslanden met klimaatproblemen in plaats van continu over haar schouder te kijken of de andere grote vervuilers nog in de pas lopen.”

De Europese regeringsleiders willen pas doorgaan met het Kyoto-protocol als andere vervuilers als China en de Verenigde Staten op termijn ook verplichtingen aanvaarden. Eickhout vindt ook dat de andere vervuilers aan de bak moeten, maar wil hier niet op blijven wachten. “De rol van China is in die zin heel interessant. Zij zijn nu na de VS de grootste vervuiler, maar investeren tegelijk ook enorm in duurzame energie. Wij kunnen als Europa China daardoor losweken van het standpunt van de VS. In Kopenhagen bleken de Verenigde Staten als grootste vervuiler de grootste blokkade te zijn in vooruitgang in de klimaatdiscussie.”

De klimaattop in Durban gaat op 28 november van start. Eickhout zal vanaf 5 december de top bijwonen als officieel lid van de delegatie van het Europees Parlement. Uiteraard doen we uitgebreid verslag op deze website.