Europarlementariër Bas Eickhout vindt dat Europa zich in haar keuzes voor klimaatbeleid niet langer moet laten gijzelen door fossiele landen en verouderde bedrijven: “De Europese Commissie is aan zet en moet nu met wetgevende voorstellen komen. Dit is de enige manier om fossielen zoals Polen buiten spel te zetten, omdat bij wetgevende voorstellen landen geen veto kunnen uitspreken.” De Europese ministers van milieu konden het vrijdag niet eens worden over een klimaatstrategie voor de lange termijn. Doordat Polen bleef dwarsliggen, worden de conclusies van de vergadering maar door zesentwintig ministers onderschreven. Zij ondersteunen wel de Europese Commissie om met voorstellen te komen.

Emissiehandel

Het emissiehandelssysteem voor de uitstoot van CO2 (ETS) kampt al geruime tijd met een overschot aan CO2, waardoor de prijs voor uitstoot de afgelopen jaren drastisch is gedaald. Eickhout maakt zich zorgen over deze hoeksteen van het Europese klimaatbeleid en vindt dat er dringend ingegrepen moet worden: “Ik heb een meerderheid in zowel de milieu- als de industriecommissie van het Europarlement achter mijn voorstel gekregen om de CO2-prijs op te hogen. Ook bedrijven als Eneco en Philips steunen mij daarin.” De bal ligt nu bij de Europese Commissie om daadwerkelijk uitstootrechten te schrappen, zodat de CO2-prijs omhoog gaat.

“Het wordt tijd dat Europa haar spierballen toont en zich niet langer door alleenstaande landen laat traineren”, stelt Eickhout. “Polen dicteert momenteel de Europese agenda en heeft er – met al zijn belang in  kolen – baat bij als klimaat van deze agenda valt.”

Europa als geheel is echter gebaat bij investeringen in groene energie en energiebesparing om ons minder afhankelijk te maken de import van energie van dubieuze regimes. In 2010 importeerde de Europese Unie voor maar liefst 355 miljard euro aan energie.

Stemming

Komende week stemt het complete Europarlement over de langetermijnplanning van het Europese klimaatbeleid. Eickhout verwacht dat de voorstellen om strengere doelen te stellen zullen worden aangenomen, inclusief zijn voorstel om het overschot aan CO2 uit het emissiehandelssysteem te halen.