GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout steunt de oproep van de Europese Commissie om het kapitaal van de Europese Investeringsbank (EIB) te verhogen. Het aanjagen van investeringen is noodzakelijk om te voorkomen dat Europa in een diepe recessie belandt.

“De kredietverlening door reguliere banken aan bedrijven stagneert door het verhogen van de kapitaalbuffers”, constateert Eickhout. En overheidsinvesteringen staan onder druk door de forse bezuinigingen in met name Zuid-Europa. De landen van de Europese Unie die nog wel het vertrouwen van de kapitaalmarkten genieten, zoals Duitsland en Nederland, doen te weinig om het economisch herstel te bevorderen.

Eickhout: “Heel Europa dreigt in een negatieve spiraal van krimp en bezuinigingen terecht te komen, met nog meer banenverlies en sociaal leed tot gevolg. In deze situatie moet de Europese Unie het voortouw nemen bij het aanjagen van investeringen en het scheppen van nieuwe banen, door goedkoop krediet beschikbaar te stellen.”

Als de EU-landen de EIB van tien miljard euro extra kapitaal voorzien, dan kan de bank zestig miljard meer uitlenen, zo stelde eurocommissaris Olli Rehn van Economische en Monetaire Zaken woensdag. Dat trekt weer private kapitaalverschaffers over de streep en kan leiden tot in totaal 180 miljard investeringen. Eickhout wijst erop dat dit bedrag nog verhoogd kan worden als ook de Europese Centrale Bank (ECB) inspringt. “Particuliere banken worden door de ECB ruimhartig ondersteund. Welnu, de EIB is ook een bank, triple-A nog wel.”