In deze klimaatupdate: Arme landen en NGO's lopen weg uit overleg, Poolse voorzitter klimaattop ontslagen als milieuminister en er is een nieuwe onderhandelingstekst.

Arme landen lopen weg uit overleg

Op dinsdagnacht is het blok van ontwikkelingslanden uit de onderhandelingen over 'loss and damage' weggelopen. Landen hebben nu al met de gevolgen van klimaatverandering te maken: ze moeten zich dus aanpassen aan overstromingen, droogtes of stormen, maar dat kost tijd. En tot die tijd kunnen de gevolgen van natuurrampen groot zijn. Kijk maar naar de ramp in de Filipijnen. Ontwikkelingslanden willen daarom dat rijke landen hiervoor compensatie bieden. De ontwikkelingslanden liepen weg uit het overleg toen zij het idee kregen dat rijke landen als Australië en de VS dit vraagstuk (wie biedt compensatie voor extreme rampen) pas na 2015 willen bespreken. Uiteindelijk zijn de arme landen woensdag wel weer teruggekomen naar de onderhandelingstafel.

NGO's lopen ook weg

Vandaag, donderdag, liepen vertegenwoordigers van de niet-gouvernementele organisaties, NGO's, massaal weg. Zij zijn boos over de trage voortgang van de top en over de massale aanwezigheid van de fossiele lobby. Het is begrijpelijk dat zij het zat zijn. Klimaatverandering moet wordt wereldwijd gezien, gemerkt en ondersteund, maar de politiek loopt echter achter de feiten aan. Ondertussen doet het Pools voorzitterschap weinig tot niets om de onderhandelingen te versnellen en lijkt zij met een totaal andere agenda bezig te zijn. Dat bleek ook uit de laatste wisseling in de Poolse regering die op een wel heel eigenaardig moment plaats vindt.

Poolse voorzitter klimaattop ontslagen als milieuminister

De voorzitter van de klimaattop, Marcin Korolec, is gisteren door de Poolse premier ontslagen als milieuminister. Zijn ontslag roept vraagtekens op over de rol van Polen in de klimaatonderhandelingen. Polen lijkt niet geïnteresseerd in wereldwijde maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan, aangezien ze midden in het proces de voorzitter ontslaan als minister omdat hij niet genoeg vaart maakt met... schaliegas.  Korolec zal nog wel de klimaattop voorzitten, maar hij is uiteraard aangeschoten wild en dat maakt het allemaal niet eenvoudiger.

Nieuwe ADP-onderhandelingstekst

Gisteravond werd de nieuwe ADP-onderhandelingstekst verspreid (pdf). We werken dus in Warschau aan een routekaart met deadlines zodat er in Parijs in 2015 een klimaatverdrag is waaraan bijna tweehonderd landen meedoen. Ook moet duidelijk worden hoe de beloftes voor klimaatbeleid tot 2020 verhoogd wordt.

Wat nu?

We gaan al bijna naar de laatste dag van de klimaattop: vrijdag is de dag dat alles weer samen moet vallen om te komen tot overeenstemming hoe we in 2015 in Parijs tot een wereldwijd akkoord kunnen komen. We hopen maar dat het niet volledig ontspoort...