Eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt) presenteerde woensdag zijn langverwachte plan voor hervorming van de bankensector. GroenLinks is teleurgesteld dat Barnier geen strikte scheiding van nuts- en zakenbanken voorstelt. De lessen van de kredietcrisis lijken alweer te zijn vergeten.

“De berg heeft een muis gebaard”, reageert Europarlementariër Bas Eickhout. Deze voorstellen beschermen noch de nutsfuncties van banken, noch de belastingbetalers voldoende tegen de risico's van het zakenbankieren. Er blijven jaarlijks honderden miljarden aan verborgen subsidies vloeien naar banken die too big to fail zijn.

“Barnier is ten prooi gevallen aan de lobby van de bankensector.”

Het plan van Barnier blijft ver achter bij de aanbevelingen van het Liikanen-rapport uit 2012. Er zitten zoveel ontsnappingsclausules in dat banken hoogstens in een enkel geval gedwongen zullen worden om hun nutsfuncties - betalingsverkeer, spaartegoeden en leningen aan consumenten en bedrijven - te scheiden van hun handel in effecten en derivaten. Zelfs het verbod op handelen voor eigen rekening dat Barnier de dertig grootste banken in de Europese Unie wil opleggen is zo zwak geformuleerd dat het makkelijk te omzeilen valt.

Too big to fail

Het probleem dat veel banken in de EU nog altijd too big to fail zijn, wordt met dit plan niet aangepakt, constateert Eickhout. Financiers zullen blijven verwachten dat overheden wel over de brug komen als een grote bank dreigt te om te vallen, bijvoorbeeld dankzij riskante derivatenhandel. Deze impliciete overheidsgarantie komt neer op een verborgen subsidie aan banken die in 2012 maar liefst 234 miljard euro bedroeg, zo bleek onlangs uit onderzoek van de Groenen in het Europees Parlement.

Barnier, een van de kandidaten van de Europese christendemocraten voor de opvolging van Commissievoorzitter Barroso, heeft zo lang getalmd met zijn wetsvoorstel dat de behandeling niet meer kan worden afgerond door het zittende Europarlement. Eickhout: “Dat betekent dat het temmen van de banken inzet van de komende Europese verkiezingen wordt. GroenLinks en de Europese Groenen zullen werven voor een echte hervorming van de bankensector.”