Het Europees Parlement stelt een maximum aan de kosten die winkeliers betalen voor het accepteren van betaalkaarten. Doordat winkeliers deze betaalkosten vaak in de prijs opnemen, betalen consumenten daardoor vaak te veel voor hun producten. Die betaalkosten zijn nu zo hoog omdat Visa en MasterCard de markt beheersen. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout schreef mee aan de Europese wetgeving en is tevreden met het resultaat.

“De twee grote creditcardbedrijven maken woekerwinsten over de rug van de consument”, stelt Eickhout. “Ik wil daar een einde aan maken. Deze wetgeving kan Europese consumenten jaarlijks meer dan 6 miljard euro besparen.”

Duopolie

Op dit moment hebben Visa en MasterCard een duopolie op de Europese markt. Deze bedrijven en de banken die hun kaarten verstrekken, verdienen grof geld aan dit gebrek aan concurrentie ten koste van winkeliers die uiteindelijk hogere prijzen doorbereken aan consumenten. Creditcardaanbieders en banken hebben dus een gezamenlijk belang bij het in rekening brengen van hoge vergoedingen voor creditcardaankopen bij winkeliers, de zogenaamde interchange fees. Daardoor is er geen reden voor banken en creditcardbedrijven om de transactiekosten van betalingen omlaag te brengen en is het onaantrekkelijk voor banken om met goedkopere, vernieuwende betaalwijzen te werken.

De hevige lobby om het voorstel te verwateren, vond aanvankelijk gehoor bij de christendemocratische woordvoerder. Eickhout verzette zich daar met succes tegen: een meerderheid legde vast dat interchange fees voortaan niet hoger mogen zijn dan zeven cent voor debit-transacties zoals pinnen en niet hoger dan 0,3 procent van het aankoopbedrag in het geval van betaling met een creditcard. Ook stemde het Europarlement in met een aantal regels die het eenvoudiger moeten maken voor nieuwe spelers op de betaalmarkt zodat er meer concurrentie ontstaat.

“Het is de hoogste tijd om aan deze ongezonde en oneerlijke situatie een einde te maken. Het is nu zaak dat deze wetgeving zo snel mogelijk in werking gaat, zodat consumenten niet langer ongemerkt te veel betalen”, aldus Eickhout.

De komende maanden behandelen de Europese ministers van Financiën de wetgeving.