Het wordt erop of eronder voor netneutraliteit in Europa bij de plenaire stemming in april, nu een meerderheid van christendemocraten en liberalen in de parlementscommissie voor Industrie en Telecom vóór een tolweg op internet stemde. Zij willen het voor telecombedrijven mogelijk maken om geld te gaan vragen voor het aanbieden van doodnormale 'speciale diensten' als chatten, bellen of video kijken. Volgens Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks is dat een regelrechte aanslag op het open en vrije internet zijn. Om die reden stemde de parlementscommissie Burgerlijke Vrijheden eerder juist tegen dit voorstel.

“Dat de christendemocraten niet zoveel op hebben met netneutraliteit, wist ik al. Maar dat de liberalen zich tegen open innovatie keren en voor vastgeroeste bedrijfsbelangen kiezen, is ontluisterend,” stelt Sargentini.

Liberale steun brengt netneutraliteit in problemen

In de commissie stemden de vertegenwoordigers van de liberale fractie allemaal voor het rapport Del Castillo, dat de Nederlandse netneutraliteit ernstig in de problemen gaat brengen. De Nederlandse partijen VVD en D66 maken ook deel uit van de liberale fractie in het Europees Parlement. Het rapport stelt de netneutraliteit te willen beschermen, maar bevat zoveel uitzonderingen dat van netneutraliteit niet meer overblijft dan een dode letter.

Met de stemming negeert de industriecommissie het standpunt van de commissie Burgerlijke Vrijheden, waar een grote meerderheid juist voor wettelijke bescherming van de netneutraliteit stemde. Sargentini was zelf namens de Groenen verantwoordelijk voor het dossier in deze commissie.

Ze stelt: "De Groenen maakten zich in beide commissies hard gemaakt voor de bescherming van de netneutraliteit. De belangen van de telecomlobby wegen voor sommige fracties blijkbaar zwaarder dan het goed onderbouwde oordeel van de commissie voor Burgerlijke Vrijheden."

Achterdeur voor roamingtarieven

Het rapport van de industriecommissie zou ook de Europese roamingtarieven afschaffen. Maar ook hier verbaasden de liberalen door de grote telecombedrijven te beschermen. Het aangenomen rapport bevat dankzij de liberalen een clausule die het mogelijk maakt roaming via de achterdeur gewoon te laten bestaan: als een klant volgens zijn aanbieder 'teveel' in het buitenland belt, mag alsnog de meter worden aangezet. Hoeveel 'teveel' is, mag de aanbieder zelf bepalen. Sargentini: “Dat betekent dus dat het nog steeds zo kan zijn dat je na je vakantie toch nog onverwacht een flinke extra rekening krijgt.”

Sargentini heeft nog hoop dat de ze netneutraliteit uit de klauwen van de telecomlobby kan redden bij de stemming door het voltallige Europees Parlement. “De volgende stap is de plenaire stemming. Een aantal leden van de liberale fractie heeft aangegeven het oneens te zijn met de lijn van hun groep. Met hen proberen we nu de teksten alsnog de goede kant op te buigen. Maar dat gaat niet makkelijk worden.”