GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is teleurgesteld dat burgers bijna volledig gaan opdraaien voor de vernieuwing van de Europese energiesector. In de staatssteunregels voor de energiesector die de Europese Commissie woensdag presenteerde, wordt de energie-intensieve industrie echter uitgezonderd.

Eickhout: “De komende twintig jaar moeten we flink investeren in het moderniseren van het Europese energiesysteem. Helaas komen de kosten voor deze energietransitie eenzijdig bij burgers en kleine bedrijven terecht. De grootste vervuilers ontspringen de dans en betalen amper mee.”

De energie-intensieve bedrijven verdienen mogelijk zelfs aan deze nieuwe regels, omdat ze in de toekomst juist de voordelen plukken van lagere energieprijzen. Onder de regels mogen EU-landen ervoor kiezen om de energie-intensieve industrie slechts twintig procent van de staatssteun aan duurzame energie te laten meebetalen, of maximaal een half procent van hun bruto toegevoegde waarde. Dat betekent dat de rest van de kosten voor rekening van burgers en kleine bedrijven komt.

Europese Energie-unie

Volgens Eickhout had de Europese Commissie beter kunnen inzetten op betere harmonisatie om tot een Europese energie-unie te komen. “De versnipperde nationale energiemarkten functioneren niet en zijn gebaat bij meer Europese coördinatie. Helaas laat de Europese Commissie deze kans liggen waardoor de grote energieslurpers minder hoeven te betalen op kosten van de samenleving.”

De nieuwe regels gelden voor de steun die verleend wordt aan de energiesector om de Europese klimaat- en energiedoelstellingen te halen. Steun aan kernenergie valt niet onder deze staatssteunregels. Dat maakt het moeilijker voor overheden om kernenergie te subsidiëren. De Europese Commissie is nog bezig met een formeel onderzoek naar de miljarden aan subsidies die het Verenigd Koninkrijk aan kernenergie wil verlenen. Eickhout neemt alvast aan dat de Hinkley Point kerncentrale in Somerset hiermee van de baan is.