Bas Eickhout en Sven Giegold, Europarlementariërs voor GroenLinks en de Duitse Groenen, werken nauw samen in hun strijd tegen het boren naar schaliegas. De Nederlandse minister Henk Kamp gaat door met het aanwijzen van mogelijke boorlocaties, terwijl het kabinet officieel nog geen standpunt heeft ingenomen. De Groene minister voor Milieu in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen heeft ondertussen wel alle testboringen stopgezet.

“Het is een schande dat Nederland nog steeds inzet op schaliegas. We staan onderaan de lijstjes voor schone energie, maar toch blijft het fossiel denken met schaliegas”, reageert Eickhout. Kamp claimt dat hij schaliegas nodig heeft voor de Nederlandse energiemix, maar wat we eigenlijk nodig hebben is een Groene EnergieUnie. “Als we in Europa focussen op schone energie, dan worden we minder afhankelijk van de import uit dubieuze regimes en hoeft niemand te vrezen voor gevaarlijke boormethodes.”

Giegold, Europarlementariër voor de Duitse Groene partij maakt zich zorgen: “Watervervuiling en andere schadelijke gevolgen van het boren naar schaliegas stoppen niet bij de landsgrenzen.” De Duitse inwoners van de grensstreek maken zich zorgen over de Nederlandse schaliegasboringen. “Daarom werken we als Groenen aan beide kanten van de grens samen om schaliegas te stoppen.”