De Groenen in het Europees Parlement schuiven de Oostenrijkse Ulrike Lunacek als tegenkandidaat naar voren voor het voorzitterschap van het Europees Parlement. Daarmee laten we zien dat we het niet eens zijn met de poging van de Duitse christen- en sociaaldemocraten om Martin Schulz in achterkamertjes te benoemen. Lunacek: “Wij Europarlementariërs zijn het aan onze kiezers verplicht om geen bemoeienis van buitenaf te accepteren bij het kiezen van hun parlementsvoorzitter.”

De afgelopen week verscheen in de media het nieuws dat de Duitse christen- en sociaaldemocraten onderling al hebben 'besloten' dat de sociaaldemocraat Martin Schulz weer voorzitter van het Europees Parlement moet worden. Erg merkwaardig, aangezien alleen het Europarlement zelf die beslissing in een anonieme stemming kan nemen.

De kandidatuur van Lunacek is een tegengeluid tegen een 'grote coalitie' van christendemocraten en sociaaldemocraten, zegt Bas Eickhout, delegatieleider van GroenLinks.

“De les die we moeten leren uit de uitslag van de Europese verkiezingen is juist dat de Europese kiezer genoeg heeft van achterkamertjespolitiek.”

Vanaf dinsdag 1 juli kiezen de Europarlementariërs hun voorzitter in een anonieme stemming. Als geen kandidaat bij de eerste stemronde een absolute meerderheid heeft, volgt een nieuwe ronde waarin de kandidaat met de minste stemmen afvalt.