Het Europees Parlement heeft dinsdag – zoals verwacht – de Luxemburger Jean-Claude Juncker de steun gegeven om de Europese Commissie samen te stellen. De Europese Groenen stemden verdeeld nadat ze vorige week in een hoorzitting Juncker aan de tand voelden. GroenLinks geeft Juncker uiteindelijk het voordeel van de twijfel. Geen eenvoudig besluit volgens GroenLinks-delegatieleider Bas Eickhout, aangezien de benoeming gepaard gaat met achterkamertjespolitiek en theater voor de bühne.

“Uiteraard is Juncker niet onze droomkandidaat. Een christendemocraat van het oude Europa waar wij juist tegen strijden”, reageert Eickhout. Tegelijk is hij wel de kandidaat van de partij die als winnaar uit de bus kwam rollen.

“Voor ons is van belang of wij het idee hebben dat hij bereid is om de wensen van de Europese Groenen te horen en daar rekening mee te houden. Wij geven hem de kans om dat de komende maanden waar te maken.”

Toezeggingen

Jucker deed bij het debat voorafgaand aan zijn verkiezing een aantal toezeggingen en daar wil GroenLinks hem aan houden. Zo belooft hij zich inzetten voor de door de Groenen gewenste Duurzame EnergieUnie en zegde hij Judith Sargentini toe met haar te strijden voor transparantie in de strijd tegen brievenbusmaatschappijen. Ook zegde hij toe de flexibiliteit in het groeipact maximaal te willen benutten: soepeler omgaan met begrotingsdiscipline was voor GroenLinks een speerpunt in de afgelopen jaren en is dat nog steeds.

Wel maakt Eickhout zich zorgen de oprechtheid van zijn inzet voor een democratischer Europa.

“Zijn benoeming is beklonken in de achterkamertjes van sociaaldemocraten, christendemocraten en liberalen. De fundamentele kritiek op het functioneren van de EU is bij hen alleen in campagnetijd aan de orde.”

Juncker had het in het Europarlement zich makkelijk kunnen maken, omdat hij weet dat hij de steun van een ruime meerderheid heeft. Volgens Eickhout deed hij echter een duidelijke poging om meer steun te vergaren dan wat in de achterkamertjes al beklonken was. “Dat geeft ons hoop dat hij bereid is naar meer fracties te luisteren dan die van de coalitie. Hij bracht meer dan het theaterstukje van de partijen die een meerderheid vormen.”

Voordeel van de twijfel

Eickhout geeft Juncker nu het voordeel van de twijfel. In oktober moet het Europarlement stemmen over de gehele Europese Commissie en over haar werkplan. Dan zal blijken of Juncker die steun ook daadwerkelijk waard is. “Minder begrotingshaviken en betere bestuurders bij milieu, energie en klimaat, dat is de maatstaf waarop we het voltallige college van eurocommissarissen, inclusief Juncker, op zullen beoordelen”, aldus Eickhout.

Planning

  • Nu Juncker gekozen is tot voorzitter van de Europese Commissie, krijgt hij de opdracht om zijn college van eurocommissarissen te vormen, de Europese regeringsleider zullen hem daarbij gevraagd en ongevraagd advies geven. Ieder land mag één eurocommissaris leveren.
  • In september houdt het Europees Parlement hoorzittingen, waarbij iedere beoogd Eurocommissaris in een parlementscommissie stevig ondervraagd wordt door Europarlementariërs.
  • In oktober stemt het Europarlement over het complete college van eurocommissarissen.
  • Op 1 november gaan de nieuwe eurocommissarissen aan de slag.

Juncker presenteerde vanochtend zijn agenda voor Europa, waarin hij uitgebreider ingaat op zijn politieke programma voor de komende jaren.