De aparte eurocommissaris voor klimaatbeleid moet blijven bestaan. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout schreef samen met vierentwintig collegaparlementariërs een brief aan beoogd commissievoorzitter Juncker met het verzoek om de aparte portefeuille voor klimaat te handhaven.

Klimaatcommissaris

De afgelopen jaren speelde de huidige eurocommissaris voor klimaat – Connie Hedegaard – een belangrijke rol in het aansporen van de EU-landen om aan de slag te gaan met klimaatbeleid. Het instellen van de klimaatportefeuille vijf jaar geleden was een belangrijk internationaal signaal: Europa zag klimaatbeleid als een speerpunt en koos ervoor het door één eurocommissaris te laten coördineren. De Europese Unie probeert sindsdien bij internationale klimaattoppen met één stem te spreken en te onderhandelen. Een jaar voordat in Parijs een nieuw wereldwijd klimaatakkoord gesloten moet worden zou het een uitzonderlijk slecht signaal zijn om de post van klimaatcommissaris op te heffen.

Het samenvoegen van de portefeuilles voor klimaat en energie zou beide beleidsterreinen ernstig tekort doen. Met de recente ontwikkelingen aan de oost- en zuidgrens van Europa en de gevolgen daarvan voor ons energiebeleid en met de oprichting van een Europese Energieunie een grote kluif waar een energiecommissaris zijn handen vol aan heeft.

Update 10 september 2014: Helaas heeft de oproep van de vijfentwintig Europarlementariërs geen effect gehad, Jucker maakte woensdag bekend dat hij de Spanjaard Miguel Arias Cañete voordraagt voor de portefeuille Energie en Klimaat.