Door de steun van enkele prominente Duitse christendemocraten, komt de parlementaire enquête naar belastingontwijking een flinke stap dichterbij, zo meldt de Süddeutsche Zeitung woensdag. GroenLinks en de Europese Groenen namen eind vorig jaar het initiatief voor het instellen van een parlementaire enquêtecommissie, naar aanleiding van het grootschalige bewijs voor belastingontwijking in Luxemburg (Luxleaks).

Het is moeilijk om de benodigde handtekeningen te verzamelen aangezien de fractievoorzitters van de grootste twee fracties, de christen- en sociaaldemocraten hun Europarlementariërs hadden opgeroepen om geen steun te verlenen. Dat lijkt nu te veranderen nu Duitse christendemocraten het Groene voorstel beginnen te steunen. Behalve GroenLinks steunt geen enkele Nederlandse partij het initiatief.

Dijsselbloem

Een van de Duitse ondertekenaars, christendemocraat Werner Langen, kan zich voorstellen dat Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wordt opgeroepen voor de parlementaire enquête in het Europees Parlement.  GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is verheugd over de laatste ontwikkelingen: “Het is een doorbraak dat deze Duitse christendemocraten inzien dat gerechtvaardigd is om het zwaarste middel van het Europees Parlement in te zetten om Luxleaks te onderzoeken.”

Belastingontwijking wordt niet alleen door Luxemburg gefaciliteerd, maar door veel EU-landen waaronder Nederland. “Andere landen lopen daardoor belastinginkomsten mis. Het zou daarom ook terecht zijn dat onder meer minister Dijsselbloem zich verantwoordt tegenover Europese volksvertegenwoordigers”, aldus Eickhout.