Na F-gassen van de Europese markt verbannen te hebben, bindt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout nu de strijd aan met cadmium. Cadmium is schadelijk voor de gezondheid terwijl er een gelijkwaardig alternatief beschikbaar is. Eickhout maakte woensdag bezwaar tegen een voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van cadmium in televisies en lampen toe te staan. Een grote meerderheid van het Europarlement steunde Eickhout, waardoor de Europese Commissie met een nieuw voorstel moet komen.

Van nature is cadmium maar in heel lage concentraties in de aardkorst aanwezig. Ons lichaam kan daardoor niet goed omgaan met langdurige verhoogde blootstelling. Dat kan allerlei nadelige effecten hebben, van een hoge bloeddruk tot verstoringen in de botvorming.

Cadmium quantum dots

De Europese Commissie heeft daarom een verbod ingesteld op het gebruik van cadmium. Tot op heden was er echter één uitzondering: televisies. Door zogenaamde cadmium quantum dots in televisies te gebruiken, worden ze energiezuiniger. Volgens de Europese Commissie weegt dit voordeel zwaarder dan het nadelige gezondheidseffect dat het gebruik met zich meebrengt.

De Europese Commissie was van plan om deze uitzondering verlengen. Dit terwijl er ondertussen cadmium free quantum dots op de markt verkrijgbaar zijn. Eickhout: "We kunnen nu ook energiebesparingen behalen op een wijze die niet schadelijk is voor de gezondheid. Voor mij is de keuze dan gemakkelijk."

Daar eindigde de dwaling van de Europese Commissie echter niet. De Commissie bezweek voor een intensieve lobby van lampenfabrikanten en stelde voor om het gebruik van cadmium naar een nieuwe sector uit te brieden. Dit terwijl onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie deze uitbreiding ten zeerste afraadt.

Eickhout: "Wederom koos de Europese Commissie de kant van de industrie. Duurzaamheid, milieu en gezondheid kwamen simpelweg op de tweede plaats. Deze keer steekt het Europarlement daar gelukkig een stokje voor. De Europese Commissie moet met een nieuw voorstel komen."