Het Europees Parlement stemt woensdag over de invoering van een mechanisme dat bij moet dragen aan het herstel van het Europese emissiehandelssysteem ETS. Medeonderhandelaar Bas Eickhout is tevreden, maar waarschuwt voor teveel optimisme: “We zetten een eerste stap. Structurele problemen lost het echter niets op, dat moet met een grote ETS-herziening die de Europese Commissie volgende week presenteert.” Desondanks prijst de internationale pers het resultaat van onder andere Eickhout als een Landmark Carbon Deal.

Het voorgestelde stabiliteitsmechanisme, het zogenaamde Market Stability Reserve (MSR), moet de ontbrekende wisselwerking tussen vraag en aanbod van emissierechten gaan reguleren door het grote overschot aan ongebruikte emissierechten langzaam in een reserve plaatsen. Eickhout waarschuwt echter dat het MSR geen permanente oplossing is:

“De emissierechten die in de reserve komen, blijven als een donderwolk boven de markt hangen. Willen we groene technologie stimuleren en een einde maken aan onze fossiele verslaving dan hebben we een hoge CO2-prijs nodig. Daar komen we niet door enkel een reserve in te voeren.”

De Europese Commissie komt volgende week met een voorstel voor de ETS-spelregels na 2020. Met deze herziening kunnen volgens Eickhout structurele problemen aangepakt worden, zoals het schrappen van ongebruikte uitstootrechten en een stop op het overvloedig weggeven van gratis rechten. “Het echte gevecht gaat binnenkort dus beginnen. Dan zien we welke politici niet alleen beweren dat ze het emissiehandelssysteem terug op de rails willen zetten, maar het ook werkelijk doen", aldus Eickhout.