“De Europese regeringsleiders die woensdag in Brussel bijeenkomen, mogen wat mij betreft niet weg voordat ze ontoelaatbare praktijken in Europese vluchtelingenkampen veroordelen en aanpakken. Dit is mensonterend. Europa moet zich schamen.” Dat stelt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini na het zien van een preview van beeldmateriaal uit een Kroatisch vluchtelingenkamp, geschoten door Danny Ghosen voor het programma 3onderzoekt van de EO.

De journalisten van 3onderzoekt reisden naar de grens van Kroatië en Servië om met eigen ogen te kunnen zien wat er gebeurt met Syrische vluchtelingen. De reportage wordt in oktober uitgezonden, maar de journalisten hebben de eerste beelden al vrij gegeven. Zij zitten momenteel in Belgrado met de rest van hun materiaal en hopen woensdag weer naar Nederland te kunnen komen.

Ghosen slaagde erin om zich undercover als vluchteling voor te doen en kwam terecht in een kamp waar volstrekt onvoldoende opvang was. Na een medisch onderzoek en amateuristische registratie belanden vluchtelingen achter hekken en zware politiebewaking. Op de beelden is te zien dat het merendeel van de vluchtelingen in een kamp op de grond slaapt, zonder dak boven hun hoofd, bed of ook maar iets dat bescherming biedt. De vluchtelingen blijken daar, volgens Ghosen, soms dagen vastgehouden te worden voordat ze worden doorgestuurd naar een ander land, zonder behoorlijk geregistreerd te worden of een menswaardig onderkomen geboden te worden. Ghosen is 's nachts het kamp ontvlucht door over het prikkeldraad heen te klimmen en weg te rennen. Wonder boven wonder heeft de politie hem niet in zijn kraag kunnen vatten.

Sargentini is geschokt na het zien van de videobeelden: “Na de vreselijke beelden uit een Hongaars vluchtelingenkamp is dit het tweede voorbeeld van hoe EU-lidstaten omspringen met mensen die oorlog ontvluchten. Ik vind dat de Europese regeringsleiders deze landen onmiddellijk tot de orde moet roepen.”

Sargentini: “Als Kroatië de toestroom van vluchtelingen niet aankan, dan moet het om hulp vragen, in plaats van proberen de miserie te verdoezelen. Ook dat is Europese solidariteit.”