Onderzoek toont aan dat de Nederlandse CO2-intensieve industrie de afgelopen jaren een miljard euro heeft verdiend aan veel te genereuze emissierechten. Wederom blijkt dat de regels voor ons Europees Emissiehandelssysteem (ETS) flink aangescherpt moeten worden, concludeert Europarlementariër Bas Eickhout.

“De ETS-herziening die momenteel loopt, biedt een unieke kans. Tot op heden zie ik echter nog niet de wil bij de Nederlandse regering om het systeem grondig te verbeteren.” Eickhout hoopt dat staatssecretaris Sharon Dijksma door de schokkende cijfers uit het onderzoek wordt wakkergeschud.

Het onderzoek van CE Delft toont aan dat de Nederlandse CO2-intensieve industrie een miljard euro verdiende in de periode 2008-2014 door veel te genereuze ETS-regels. Nederlandse grootverdieners zijn onder andere Tata Steel (300 miljoen euro) en Shell (200 miljoen euro). Voor de EU als geheel ligt het bedrag op 24 miljard euro.

Het probleem is het gratis weggeven van emissierechten, legt Eickhout uit.

“Bedrijven rekenen de kosten van deze rechten deels door in de prijs die ze consumenten vragen, zonder er zelf ooit voor betaald te hebben. Ook verdienen een aantal industriële sectoren flink aan het doorverkopen van gratis rechten die ze zelf niet nodig hebben.”

Bedrijven hebben zo geen enkele stimulans om te innoveren, overheden lopen opbrengsten mis, en consumenten betalen voor kosten die helemaal niet bestaan.

Klimaatakkoord

Eickhout “Het is duidelijk wat ons te doen staat: we moeten het uitdelen van gratis emissierechten rigoureus indammen. Ook moet de hoeveelheid beschikbare emissierechten jaarlijks flink omlaag zodat ETS in lijn komt met de afspraken die gemaakt zijn in Parijs.” Tot op heden verschuilt de Nederlandse regering zich echter liever achter de onwil van Polen dan dat ze aanjager van meer ambitie is, aldus Eickhout.