Waarom deze website? Afdelingen hebben methodes nodig om nieuwe leden, vrijwilligers en politiek talent te werven, enthousiast te maken en te binden aan GroenLinks. Verschillende afdelingen bieden daarvoor een leergang aan - en vele andere hebben aangegeven dat te willen gaan doen. Ook het landelijk bureau organiseert jaarlijks een succesvolle leergang (Zin in GroenLinks) voor mensen die de partij beter willen leren kennen. En dat levert nieuwe en enthousiaste mensen op, op allerlei plaatsen binnen de partij! Al deze ervaringen hebben we gebundeld in een bouwpakket zodat ook jouw afdeling hiervan gebruik kan maken om kwantitatief en kwalitatief te groeien.

Het bouwpakket is bedoeld als inspiratie voor afdelingen die sympathisanten en hun leden graag een leergang willen aanbieden, maar niet de handvatten hebben om deze zelf te ontwikkelen, en afdelingen die op zoek zijn naar verbetering en/of uitbreiding van een bestaande leergang.

Iedere afdeling is anders en heeft andere wensen. De ene afdeling zal een kennismakingscursus aan sympathisanten of net nieuwe leden willen geven, de andere aan leden die wellicht in de raad willen. De ene heeft de mogelijkheid om een leergang van meerdere bijeenkomsten te organiseren, de andere wil de voor hen essentiële vaardigheden in één bijeenkomst overbrengen. Door gebruik te maken van losse bouwstenen, kun je de voor jouw afdeling ideale leergang samenstellen.

Wij presenteren hier een standaard leergang van vier delen, elk met een eigen thema/doel. Maar het is dus heel makkelijk om dit aan te passen aan de eigen wensen en benodigdheden door bijeenkomsten en/of bouwstenen toe te voegen, weg te laten of te bundelen.

Zo kunnen wij ons voorstellen dat bouwstenen uit deel 3, gericht op vaardigheden, in twee bijeenkomsten of op een hele dag worden gegeven. Of dat bouwstenen uit deel 2 samen met bouwstenen uit deel 3 een groot onderdeel worden van de cursus voor kandidaat-raadsleden.

Daarnaast vind je extra bouwstenen. Dat zijn voorbeelden van stages, meet & greets of andere onderdelen die niet in een bijeenkomst zijn in te passen.

De bouwstenen zijn gericht op lokale afdelingen, maar een kleine aanpassing maakt ze ook geschikt voor een provinciale leergang.