Doel: ontdekken wat voor deelnemers de kern van het GroenLinks gedachtegoed is.
Duur: 60 minuten
Benodigdheden: Kaartjes waardenwolkspel, zelf te maken van de woorden in de woordenlijst [printbare bijlage maken!].
Uitnodigen: eventueel een gastspreker: een fractielid, wethouder of iemand van het Landelijk partijbestuur, Tweede Kamerlid, iemand van de Helling etc.

Instructie

De begeleider legt het spel uit (5 minuten). De deelnemers worden in groepen opgedeeld, max. vijf personen per groep. Iedere groep krijgt kaartjes van het spel.

Als er een spreker is, houdt hij/zij een inleiding over de achtergrond en ontwikkeling van GroenLinks (20 minuten). Als er geen gastspreker is, houdt de begeleider een inleiding over het gedachtegoed en/of lezen de deelnemers zich vooraf in.

Ter voorbereiding zijn de volgende links

Voor de geïnteresseerden die zich verder willen verdiepen

Daarna gaan de groepen uiteen (15 minuten). De groepen bekijken de kaartjes en stellen een top vijf samen: welke waarden vinden zij het beste bij GroenLinks passen?

Aan de begeleider/spreker de vraag om de top vijf samen te stellen zoals GroenLinks die hanteert en te reflecteren op de lijstjes uit de groep (40 minuten). Dat geeft hem/haar gelegenheid in te gaan op de praktijk van politiek voeren in Nederland en daarover met de deelnemers in gesprek te gaan.

Het spel kent drie rondes

  1. Kennismaking in subgroepen: deelnemers wordt gevraagd om zichzelf kort voor te stellen en een aantal waarden te kiezen die voor haar/hem belangrijk zijn en/of waarden die haar/hem naar GroenLinks hebben gebracht.

  2. Groepsopdracht: aan de subgroepen wordt gezamenlijk gevraagd om vijf waarden uit te kiezen die volgens hen de kernwaarden van GroenLinks zouden moeten vormen.

  3. Plenaire bespreking van de prioriteiten (en de argumenten daarvoor) zoals gekozen door de verschillende subgroepen.

De rondes van het spel kunnen aangepast worden naar de inzichten, de prioriteiten en het verhaal van de spreker.