Wij willen:
- Strengere normen voor chemische stoffen;
- Het gebruik van PFAS eerder uitfaseren;
- Hogere straffen voor milieucriminaliteit;
Wat is PFAS?
PFAS zijn een groep van giftige, niet afbreekbare stoffen. Het zit bijna overal in: in vis, verpakkingsmaterialen, cosmetica en in het water. Deze stoffen hopen zich op in de natuur, in bouwgrond en het grondwater. Uit onderzoek blijkt dat deze stoffen schadelijk zijn. Bovendien zijn het persistente stoffen: dat betekent dat de stoffen niet of nauwelijks afbreken in het milieu.
Nederlanders krijgen te veel PFAS binnen via drinkwater en voedsel. En PFAS blijken bij lagere concentraties schadelijker te zijn dan voorheen werd gedacht. Voorheen was er vooral oog voor de kans op leverschade en schildklierafwijkingen. Maar nu blijken PFAS ook het immuunsysteem te hinderen. Ook weten we dat PFAS de hormoonhuishouding en daarmee de vruchtbaarheid beïnvloedt. Het kan schadelijk zijn voor de lever en is mogelijk kankerverwekkend. Bij ratten is al aangetoond dat PFAS kanker kan veroorzaken.
PFAS en de bouw
De norm voor PFAS is door het RIVM verhoogd van 0,1 microgram naar 0,8 microgram om bouwwerkzaamheden weer mogelijk te maken. Dit betekent dat je vanaf een concentratie van maximaal 0,8 microgram PFAS per kilo grond, die grond alleen mag verplaatsen naar een locatie waar de grond net zoveel of meer PFAS bevat. Dit om te voorkomen dat schone grond, vies wordt gemaakt.
Beleid omdraaien en een nationaal verbod
GroenLinks is tegen de productie en het gebruik van giftige stoffen die niet afbreekbaar zijn. Nu is het zo dat bedrijven te makkelijk nieuwe stoffen op de markt kunnen introduceren. Later blijkt dan soms dat die milieu en/of gezondheidsproblemen veroorzaken. Pas als blijkt dat nieuwe stoffen giftig zijn gaat de overheid handelen.
Wij willen dit beleid omdraaien: bedrijven mogen stoffen pas gebruiken als zij vooraf aantonen dat die stoffen veilig zijn voor mens en natuur. Daarnaast moeten we zo snel mogelijk af van onafbreekbare, toxische stoffen zoals PFAS. Dat helpt ook de bouwers: want als het niet in de grond terecht komt, hoeft er ook niet uit. Rond 2025 gaat de EU PFAS volledig verbieden, GroenLinks wil dat er eerder een nationaal verbod komt.