Demissionair premier Rutte gaf in het RTL-verkiezingsdebat aan een kerncentrale in Groningen wel te zien zitten, maar de linkse partijen willen de Groningers niet opzadelen met deze gevaarlijke manier van energieopwekking en komen daarom met het gezamenlijke voorstel dit idee voorgoed de das om te doen.

Lilian Marijnissen: “Dit maakt me echt boos. Nadat Groningen jarenlang als wingewest is gebruikt en de staat 400 miljard euro aan het Groningse gas heeft verdiend, krijgen ze nu een kerncentrale van Rutte kado. Dit mag absoluut niet gebeuren. Het is tijd dat er écht in Groningen wordt geïnvesteerd.”

Jesse Klaver: “Jarenlang is Groningen als wingewest gebruikt, dat nooit meer. Bovendien is kernenergie helemaal geen realistische oplossing voor het klimaatprobleem, dat is echt een sprookje van de VVD.”

Lilianne Ploumen: “Rutte zou zich meer druk moeten maken over de schade-afhandeling van getroffen Groningers, in plaats van ze op te zadelen met een kerncentrale. Geen kerncentrale in Groningen dus. Sowieso is kernenergie geen duurzaam en veilig antwoord op de klimaatproblemen.”

Al sinds 1986 is de Eemshaven in Groningen aangewezen als mogelijke locatie voor een kerncentrale. De provincie mag daarom op die plek geen plannen uitvoeren die in strijd zijn met de mogelijkheid daar een kerncentrale te bouwen. Groningen kan dus niets met de grond.