Fiets

Fietsen hoort bij Nederland. Het is gezond, gemakkelijk en groen. GroenLinks wil fietsen stimuleren door meer te investeren in fietspaden.

Fietspaden moeten veilig zijn en het parkeren van fietsen gemakkelijk. Werkgevers mogen hun personeel stimuleren met de fiets te komen. GroenLinks wil dat aantrekkelijker maken: de belastingvrije vergoeding voor ‘een fiets van de baas’ gaat omhoog. De belastingvrijstelling voor woon-werkverkeer op de fiets blijft bestaan.

Ook gemeenten en provincies moeten het fietsen stimuleren. We hebben goede en veilige fietspaden door en buiten de stad nodig. GroenLinks wil daarom dat er meer en betere fietsroutes en 'fietssnelwegen' aangelegd worden. Gemeenten en provincies krijgen daar nu geld voor. GroenLinks wil dat ze daar meer geld voor krijgen.

In de stad kunnen brommers en scooters het beste op de rijbaan rijden, fietsers krijgen dan de ruimte op het fietspad. Op een aantal plaatsen is het lastig om de fiets te parkeren, vooral bij de stations. Daar zijn (bewaakte) fietsenstallingen nodig. Bij stations moet altijd een mogelijkheid zijn om gratis de fiets te parkeren.