Niet standaard strafbaar

Euthanasie moet verdwijnen uit het Wetboek van Strafrecht. Artsen die euthanasie uitvoeren zijn op dit moment in principe strafbaar, tenzij ze zich aan medische regels houden. GroenLinks wil dat omdraaien. Artsen zijn dan alleen strafbaar als zij zich niet aan de regels voor euthanasie houden.

Ook moeten artsen die een verzoek tot euthanasie weigeren te beoordelen verplicht worden om patiënten door te sturen naar een collega die dat wel wil doen. GroenLinks heeft samen met D66 een initiatiefwet ingediend die dat moet regelen.

Kinderen

GroenLinks vindt dat euthanasie bij kinderen die ondraaglijk en uitzichtloos lijden mogelijk moet zijn, ongeacht hun leeftijd. Nu mogen alleen kinderen ouder dan twaalf jaar hier een beroep op doen.

Hulp bij zelfdoding

Iemand die zijn naaste vanuit medemenselijkheid helpt met het organiseren van zelfdoding zou niet hoeven te vrezen voor strafrechtelijke vervolging. Het verbod op aanzetten tot zelfdoding zorgt voor voldoende waarborgen in de wet tegen mensen met kwade intenties.

GroenLinks wil naar een situatie toe waar mensen altijd aan kunnen kloppen bij een professional voor hulp bij zelfdoding. Tot dat zover is moeten mensen zich vrij voelen hun naaste te helpen bij een duurzame wens tot zelfdoding.