Je hebt de stemwijzer ingevuld en nu blijkt dat jouw antwoorden het beste, of heel vaak, overeenkomen met de plannen van GroenLinks. 💚

Dat betekent dat jij de aanpak van de klimaatcrisis ook heel belangrijk vindt, of dat je vindt dat de welvaart in ons land eerlijker verdeeld moet worden. Of dat jij ook vindt dat er een einde moet komen aan marktwerking in de zorg en in de woningmarkt. Zodat de menselijkheid terugkomt in de zorg, en we betaalbaardere huizen kunnen vinden. Samen staan we voor een gelijkwaardige samenleving, waarin iedereen zichzelf kan zijn en we institutioneel racisme aanpakken.

Benieuwd geworden naar ons hele verkiezingsprogramma of een specifiek standpunt? Dat kun je nog even rustig nalezen, en geen zorgen, we hebben ook een samenvatting gemaakt. Hier maak je kennis met onze kandidaten, en als je nog een vraag of idee hebt? We gaan graag met je in gesprek!

Onze antwoorden op de stemwijzer

Een overzicht van onze antwoorden op de 30 stellingen uit de stemwijzer, zodat je ze nog een keer kunt nalezen met onze toelichting erbij. Dit is natuurlijk maar een kleine greep van waar wij voor staan.

1. Vaccinatiebewijs

Organisatoren van evenementen moeten bij de toegang een vaccinatiebewijs kunnen vragen.

Oneens

Wij vinden het belangrijk dat mensen zich laten vaccineren tegen corona, maar het is ook belangrijk dat dit vrijwillig gebeurt. We zijn dan ook tegen een directe of indirecte vaccinatieplicht, bijvoorbeeld door middel van het ontzeggen van toegang bij theaters en stadions.

2. Defensiebudget

Nederland moet meer geld uitgeven aan defensie.

Oneens

We willen niet meer geld investeren in defensie, maar het bestaande budget slimmer besteden. Defensie is belangrijk voor het beschermen van onschuldige burgers, rampenbestrijding en vrede. Als we goed samenwerken met andere EU-landen kunnen we een grotere vuist maken met hetzelfde geld.

3. Gratis kinderopvang

Kinderopvang moet voor alle ouders ten minste 3 dagen in de week gratis worden.

Eens

Door kinderopvang gratis te maken wordt het toegankelijk voor ieder kind. Het is dan net als het onderwijs een publieke basisvoorziening. Zo bevorderen we de kansengelijkheid, omdat kinderopvang bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen. Ook geeft het ouders vrijheid om werk en zorg te verdelen.

Klaslokaal met stoeltjes

4. Nederland uit EU

Nederland moet uit de Europese Unie stappen.

Oneens

We willen in de Europese Unie blijven. We danken er welvaart en veiligheid aan. Wereldwijde uitdagingen zoals klimaatverandering, mensenrechten en democratisering hebben een sterk Europa nodig. Samen zijn we een sterke speler in de internationale politiek.

5. Rekeningrijden

In plaats van de belasting op autobezit, moet er voor automobilisten een belasting komen per gereden kilometer.

Eens

We willen dat iedereen betaalbaar en comfortabel kan reizen, zonder dat dit ten koste gaat van onze schone lucht. Daarom zijn we voorstander van rekeningrijden, dat volgens onderzoek zorgt voor minder files. Hoeveel je betaalt, moet afhankelijk zijn van het type auto en wanneer je reist.

6. Vuurwerk

Aankomende jaarwisseling moet het weer toegestaan zijn om siervuurwerk af te steken.

Oneens

We vervangen consumentenvuurwerk door professionele vuurwerkshows of innovatieve shows, bijvoorbeeld met drones of lasers. Dat maakt oud en nieuw veiliger voor ons allemaal (en vooral voor hulpverleners), houdt de lucht schoner, leidt tot minder afval en voorkomt dierenleed.

7. Vleesbelasting

Er moet een extra belasting komen op het kopen van vlees.

Eens

Door biologische landbouw aantrekkelijker te maken, kiloknallers te verbieden, en vlees duurder te maken, zorgen we voor een verantwoorde voedselvoorziening. Daarmee pakken we namelijk ook problemen aan zoals mestoverschot, dierziektes en de schadelijke en grootschalige productie van veevoer.

8. Publieke omroep

Er moet minder geld naar de publieke omroep.

Oneens

Goede en onafhankelijke nieuwsvoorziening is van levensbelang voor de democratie. Journalisten die verslag doen van feiten, gebeurtenissen en de macht controleren, zijn onmisbaar. De publieke omroep heeft hierin een zeer belangrijke rol en moet haar functie kunnen blijven vervullen.

9. Zorgfonds

In plaats van commerciële zorgverzekeraars moet er een landelijk zorgfonds komen voor iedereen.

Eens

We schaffen de marktwerking in de zorg af. Private zorgverzekeraars worden publieke zorgfondsen. Zorgprofessionals zijn zo ook minder tijd kwijt aan administratie. Er is een kleine premie per zorgfonds waarmee zij zich kunnen onderscheiden met vernieuwende diensten.

10. Gezichtsbedekkende kleding

De regering moet het verbod op gezichtsbedekkende kleding afschaffen.

Eens

Godsdienstvrijheid geeft je het recht om bepaalde kleding te dragen vanuit religieuze overtuiging. De overheid mag dit niet verbieden, daarom zijn we tegen dit verbod. We willen het verbod terugdraaien en inzetten op emancipatie.

11. Volkshuisvesting

In plaats van provincies en gemeenten moet de landelijke overheid weer beslissen waar nieuwe woonwijken worden gebouwd.

Oneens

De landelijke overheid moet de doelen bepalen en zorgen dat er echt gebouwd kan worden, onder andere door de stikstofcrisis aan te pakken. Provincies en gemeenten moeten zoveel mogelijk zelf kunnen bepalen waar gebouwd wordt. Dat kunnen zij beter inschatten dan de landelijke overheid.

Door het raam zie je een jong koppel in hun woonboot staan, een kat in hun armen

12. Btw op kunst en cultuur

De regering moet de btw op culturele activiteiten verlagen naar 5 procent.

Eens

Iedereen moet toegang hebben tot cultuur. We willen het goedkoper maken voor mensen die er nu niet mee in aanraking (kunnen) komen. Daarom investeren we meer in cultuur, geven we jongeren een eigen cultuurbudget en vragen we het laagste btw-tarief voor culturele activiteiten.

13. Kerncentrale

Nederland moet een nieuwe kerncentrale bouwen.

Oneens

Het bouwen van kerncentrales kost veel tijd, tijd die de klimaatcrisis niet heeft. De kans op ongelukken is klein, maar als het misgaat heeft dat enorme gevolgen. Daarnaast zorgt kernenergie voor schadelijk radioactief afval. Met energiebesparing, wind op zee, zon en innovatie komen we er ook.

14. Woningen op landbouwgrond

Er moeten woningen worden gebouwd op grond die nu voor landbouw wordt gebruikt.

Geen van beiden

GroenLinks is tegen bouwen in de natuur en kritisch op bouwen op landbouwgrond. We moeten zuinig zijn op groen, want opgeofferde open ruimte komt nooit meer terug. We bouwen liever in de stad, bijv. op een oud industrieterrein. Maar als een gemeente landbouwgrond wil veranderen voor wonen, kan dat.

15. Belastingvoordeel huishoudens

Huishoudens met twee partners, waarvan er één werkt, moeten net zoveel belastingvoordeel krijgen als huishoudens met twee werkende partners.

Oneens

Je mag zelf kiezen hoe je samenleeft en de taken verdeeld. Wij willen niet dat het belastingstelsel stuurt op één specifieke samenlevingsvorm. Je betaalt gewoon belasting over je eigen inkomen, of je partner werkt of niet.

16. Excuses slavenhandel

De Nederlandse regering moet excuses aanbieden voor de slavenhandel in het verleden.

Eens

Ons slavernijverleden kun je niet los zien van het institutioneel racisme dat onbewust in de structuren van onze samenleving zit verweven. Door er formeel excuses voor aan te bieden neemt de staat historische verantwoordelijkheid. Dat is een stap in het erkennen van de schaduwkant van ons verleden.

17. Correctief referendum

Burgers moeten de mogelijkheid krijgen om door het parlement aangenomen wetten tegen te houden via een referendum.

Oneens

We willen meer mensen betrekken bij besluitvorming. Hierbij moet de uitwisseling van argumenten en een gezamenlijke zoektocht naar oplossingen centraal staan. Een referendum is hier niet altijd voor geschikt omdat het ingewikkelde vraagstukken versimpelt tot een ja-nee vraag.

18. Inkomen leraren

Leraren op basisscholen moeten net zoveel gaan verdienen als leraren op middelbare scholen.

Eens

Leraren verdienen veel meer waardering. Zij vormen namelijk de basis van onze maatschappij en zijn echt onmisbaar. Daarom zorgen we voor eerlijke salarissen: leraren in het basisonderwijs moeten net zoveel verdienen als leraren in het voortgezet onderwijs.

19. Gevangenisstraffen

Er moeten minder mogelijkheden komen om taakstraffen op te leggen, in plaats van gevangenisstraffen.

Oneens

Taakstraffen zijn volwaardige straffen. Ze confronteren veroordeelden met de gevolgen van hun gedrag. Rechters moeten effectieve straffen op kunnen leggen: voor de veiligheid van de samenleving, voor rechtvaardigheid voor het slachtoffer en voor een goede terugkeer van de dader naar de samenleving.

20. Vliegbelasting

Nederland moet een extra vliegbelasting invoeren voor korte-afstandsvluchten.

Eens

Vliegen wordt nu goedkoper gemaakt, terwijl het zorgt voor milieuvervuiling en geluidsoverlast. Een vliegbelasting en belasting op kerosine is wel zo eerlijk. Daarmee ontmoedigen we mensen die veel vliegen. We vervangen korte afstandsvluchten met snelle internationale treinen.

Internationale trein

21. Inburgering op locatie

Asielzoekers met een voorlopige verblijfsvergunning moeten eerst inburgeren voordat zij een huurwoning krijgen.

Oneens

Een nieuwe taal en maatschappij leren begrijpen, lukt niet in isolement. Iedereen die wel eens geprobeerd heeft om een nieuwe taal onder de knie te krijgen, weet dat je het meeste leert in de praktijk. Dat lukt alleen als je ook de kans krijgt om echt mee te doen in de samenleving.

22. Legalisering softdrugs

Zowel inkoop als verkoop van softdrugs door coffeeshops moet legaal worden.

Eens

We willen de teelt en handel van softdrugs legaliseren, zodat de handel en kwaliteit van softdrugs beter gecontroleerd kan worden en de drugscriminaliteit afneemt. Als het aan ons ligt moeten verkopers van softdrugs een vergunning hebben en aan strenge kwaliteitseisen voldoen.

23. Nederlandstalig hoger onderwijs

De overheid moet onderwijs in het Nederlands vaker verplicht stellen op universiteiten en hogescholen.

Eens

Een opleiding moet alleen Engelstalig zijn wanneer dit toegevoegde waarde heeft, de kwaliteit hoog genoeg is en er ook Nederlandstalige opleidingen beschikbaar blijven.

24. Voltooid leven

Mensen die hun leven voltooid vinden, moeten hulp kunnen krijgen bij zelfdoding.

Eens

Bij individuele vrijheid hoort zelfbeschikking aan het einde van het leven. Hierbij weegt het eigen oordeel over het lijden en niet meer willen leven zwaar. Dit leggen we vast in de wet. Iedereen die ondraaglijk en uitzichtloos lijdt, lichamelijk of geestelijk, kan beroep doen op zelfbeschikking.

25. Koppeling minimumloon en bijstand

Verhoging van de minimumlonen moet niet langer automatisch leiden tot verhoging van de bijstandsuitkeringen.

Oneens

De bijstand ligt nu onder het armoedeniveau. Met meer dakloosheid en nood voor de voedselbank als gevolg. We willen deze ongelijkheid stoppen, de bijstand verhogen en gekoppeld houden aan het minimumloon. Zodat je ook met een uitkering kan meedoen aan de samenleving.

26. Sociale huurwoningen

Nieuwbouwwijken moeten voor ten minste 40 procent bestaan uit sociale huurwoningen.

Eens

De wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn enorm. Daardoor komen starters en mensen met lage inkomens nauwelijks aan een woning. We willen een groot investeringsprogramma voor de bouw van 1 miljoen nieuwe woningen voor 2030. Minstens 40 procent van die nieuwbouw is sociale huur.

27. Boerenbedrijven

Er moeten geen nieuwe beperkingen komen op de activiteiten van boerenbedrijven.

Oneens

Nederland is een klein land met veel vervuiling. De landbouw is te intensief en de veestapel te groot. Er zijn veel negatieve effecten op onze natuur door de hoge stikstofuitstoot, maar ook op onze gezondheid door alle fijnstof. Daarom zijn er milieugrenzen voor boerenbedrijven nodig.

28. Middenschool

Er moet een middenschool komen, zodat leerlingen op latere leeftijd de keuze maken tussen vmbo, havo of vwo.

Eens

Kinderen moeten de tijd en ruimte hebben om zich te ontwikkelen. We willen dat alle leerlingen naar een tienerschool of een meerjarige brede brugklas gaan. Daar hoef je pas in het derde jaar van de middelbare school een niveau te kiezen. Zo verminderen we de prestatiedruk.

29. Vluchtelingen opnemen

Nederland moet meer vluchtelingen opnemen dan het nu doet.

Eens

Wereldwijd zijn 79,5 miljoen mensen op de vlucht. 85% van die mensen wordt in ontwikkelingslanden opgevangen. Nederland en de EU moeten meer erkende vluchtelingen via het VN-hervestigingsprogramma helpen. Ook moet de EU met prioriteit de verschrikkelijke situatie in Griekse kampen oplossen.

30. Mondkapjesplicht

Mensen moeten altijd zelf kunnen kiezen of ze een mondkapje dragen.

Oneens

Het is in ieders belang om de besmettingscijfers te laten dalen, zodat we weer het normale leven op kunnen pakken. Mondkapjes helpen om het virus minder te verspreiden, daarom vinden we het verantwoord om mondkapjes te verplichten in publieke ruimtes, waar 1,5 meter afstand niet altijd mogelijk is.

2 personen op twee fietsen en een persoon die zijn duim opsteekt met GroenLinks jasjes aan

Je bent er!

Wauw, heb je alles doorgelezen? Te gek! Als jij het gedachtegoed van GroenLinks en een groen, eerlijk en gelijkwaardig Nederland een warm hart toedraagt, kun je ook meehelpen bij onze campagne. Kijk hier welke vorm bij jou past.

Vrouw met telefoon in de hand en telefoons met allerlei mensen op de achtergrond.

Kom in actie

Wij geloven in meer. Meer doen tegen klimaatverandering. Meer inclusiviteit. Meer activisme. Kortom: meer toekomst, en dus meer GroenLinks. Jij bent daarbij essentieel. Want samen kunnen we meer.