Je hebt de stemwijzer ingevuld en nu blijkt dat jouw antwoorden het beste, of heel vaak, overeenkomen met de plannen van GroenLinks. ?
Dat betekent dat jij de aanpak van de klimaatcrisis ook heel belangrijk vindt, of dat je vindt dat de welvaart in ons land eerlijker verdeeld moet worden. Of dat jij ook vindt dat er een einde moet komen aan marktwerking in de zorg en in de woningmarkt. Zodat de menselijkheid terugkomt in de zorg, en we betaalbaardere huizen kunnen vinden. Samen staan we voor een gelijkwaardige samenleving, waarin iedereen zichzelf kan zijn en we institutioneel racisme aanpakken.
Benieuwd geworden naar ons hele verkiezingsprogramma of een specifiek standpunt? Dat kun je nog even rustig nalezen, en geen zorgen, we hebben ook een samenvatting gemaakt. Hier maak je kennis met onze kandidaten, en als je nog een vraag of idee hebt? We gaan graag met je in gesprek!
Onze antwoorden op de stemwijzer
Een overzicht van onze antwoorden op de 30 stellingen uit de stemwijzer, zodat je ze nog een keer kunt nalezen met onze toelichting erbij. Dit is natuurlijk maar een kleine greep van waar wij voor staan.
1. Vaccinatiebewijs
Organisatoren van evenementen moeten bij de toegang een vaccinatiebewijs kunnen vragen.
Oneens
Wij vinden het belangrijk dat mensen zich laten vaccineren tegen corona, maar het is ook belangrijk dat dit vrijwillig gebeurt. We zijn dan ook tegen een directe of indirecte vaccinatieplicht, bijvoorbeeld door middel van het ontzeggen van toegang bij theaters en stadions.
2. Defensiebudget
Nederland moet meer geld uitgeven aan defensie.
Oneens
We willen niet meer geld investeren in defensie, maar het bestaande budget slimmer besteden. Defensie is belangrijk voor het beschermen van onschuldige burgers, rampenbestrijding en vrede. Als we goed samenwerken met andere EU-landen kunnen we een grotere vuist maken met hetzelfde geld.
3. Gratis kinderopvang
Kinderopvang moet voor alle ouders ten minste 3 dagen in de week gratis worden.
Eens
Door kinderopvang gratis te maken wordt het toegankelijk voor ieder kind. Het is dan net als het onderwijs een publieke basisvoorziening. Zo bevorderen we de kansengelijkheid, omdat kinderopvang bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen. Ook geeft het ouders vrijheid om werk en zorg te verdelen.