De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Op 14, 15 en 16 maart kun je in jouw eigen gemeente stemmen voor de gemeenteraad. En ook bij deze verkiezingen geldt: jouw stem doet er toe. Met een stem op GroenLinks zorg je de komende vier jaar voor een eerlijke, duurzame en menselijke gemeente. 

Door te stemmen voor de gemeenteraad bepaal jij mee over zaken in jouw directe omgeving. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van een extra park, de bouw van betaalbare huurwoningen of de verbetering van het openbaar vervoer in jouw gemeente.

Hieronder hebben we vier redenen voor je op een rijtje gezet om op 14, 15 en 16 maart in jouw gemeente op GroenLinks te stemmen. Of ga via deze knop direct naar de website van jouw gemeente.

1. Klimaat begint lokaal

De klimaatdoelen van Nederland worden in de Tweede Kamer bepaald, maar gemeenten zijn verantwoordelijk voor het praktische beleid om die doelen te halen. Om klimaatbeleid te krijgen dat écht werkt is het dus belangrijk dat er ook lokaal ambitieuze klimaatplannen worden gemaakt om de klimaatdoelen te halen. 

Wat een stem op GroenLinks in de gemeente kan betekenen voor klimaat en milieu is bijvoorbeeld te zien in Rotterdam. Sinds GroenLinks in het Rotterdamse college zit, is de jaarlijkse CO2-uitstoot dalende. In de Gelderse gemeente Bronckhorst diende GroenLinks met succes een motie in om statiegeld op kleine petflessen en blikjes in te voeren. En in Haarlem heeft de gemeente een deel van het centrum autoluw gemaakt, om zo voorrang te geven aan schone manieren van vervoer.

Een beter klimaatbeleid begint lokaal, in jouw eigen gemeente. En in gemeenten waar GroenLinks in het college zit, is er alle ruimte voor goed klimaatbeleid!

2. Meer groen in jouw gemeente

Een stem op GroenLinks draagt niet alleen bij aan een duurzamere, maar ook een groenere gemeente. In de gemeenten waar GroenLinks in het college zit, bevorderen we biodiversiteit en de aanleg van meer groen in de openbare ruimte. 

Zo wordt er in Leiden bijvoorbeeld ruim een ton extra vrijgemaakt voor de aanleg van geveltuinen en stukken groen met bomen, en is er in Sittard-Geleen een bloemenweide aangeplant om de biodiversiteit te bevorderen.

Een groenere leefomgeving is belangrijk voor de opname van CO2 én voor de biodiversiteit die steeds meer onder druk komt te staan. Een stem op GroenLinks zorgt voor meer groen in jouw gemeente, en dat is hard nodig.

3. Voor een gemeente die opkomt voor kwetsbare groepen

De ongelijkheid in ons land blijft groeien. Terwijl het vermogen van de allerrijksten nauwelijks wordt belast, stijgt het minimumloon voor werkenden maar minimaal. Steeds meer mensen die werken kunnen niet meer rondkomen.

GroenLinks komt in gemeenten in actie tegen deze ongelijkheid en doet voorstellen om juist de kwetsbaarste groep mensen te beschermen. Zo werd er in Culemborg een jongerenfonds opgericht, dat jongeren van 18 t/m 27 jaar met schulden gaat helpen met het aflossen van hun schulden, en het bouwen aan een betere toekomst. Een ander voorbeeld komt uit Hilversum-Wijdemeren, waar GroenLinks met succes een motie heeft ingediend voor humanere schuldhulpverlening. Hierin staat onder andere dat er een ‘pauzeknop’ komt waarmee schulden niet verder oplopen vanaf het moment dat iemand hulp vraagt bij de gemeente.

De gemeente Den Haag schrapt de schulden van ongeveer 1300 Haagse slachtoffers van het toeslagenschandaal. Een goed voorbeeld van hoe een gemeente mensen kan helpen als rechtse kabinetten dit nalaten. Daarom is jouw stem straks zo belangrijk. We moeten toe naar een politiek die kiest voor de belangen van mensen in plaats van het grote geld. Met een stem op GroenLinks komt die politiek dichterbij.

4. Wonen is een recht

Wonen is een recht. Huizen zijn geen beleggingen, huizen zijn er om in te wonen. Het wordt steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden, de huizenprijzen en huurprijzen gaan door het dak. Dit moet echt anders. Ook lokaal zet GroenLinks zich in om de wooncrisis te bestrijden en om wonen betaalbaar te maken voor iedereen.

In Maastricht diende GroenLinks met succes een motie in die een zelfbewoningsplicht invoert. Hiermee zorgen we dat huizen minder aantrekkelijk worden als belegging, en weer terechtkomen bij mensen die er daadwerkelijk in gaan wonen. Ook in steden als Amsterdam kwam het college met een woonplicht, groeit het aandeel betaalbare huurwoningen voor het eerst in 20 jaar en worden commerciële partijen als AirBNB eindelijk teruggedrongen.