GroenLinks wil de komende jaren 100.000 hectare extra natuur in Nederland. Dat is een gebied ter grootte van de Veluwe. De afgelopen 100 jaar is de biodiversiteit met 80% gedaald, oftewel: vroeger waren er in Nederland vijf keer zoveel soorten dieren en planten. De natuur in Nederland is bovendien erg versnipperd waardoor er te weinig robuuste en gezonde ecosystemen zijn. Daarom wijst de partij alvast een aantal gebieden aan waar de komende jaren extra natuur gerealiseerd kan worden.

GroenLinks leider Jesse Klaver: ‘Niet alles van waarde kun je uitdrukken in geld. Natuur is onbetaalbaar. Uit de drukte van afgelopen weekend kunnen we maar één conclusie trekken: Nederland heeft meer natuur nodig.’

GroenLinks wil onder meer extra natuur:

 • Bij Ede: De verbinding tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe moet terug.
 • Bij Arnhem: Verbinding tussen de Veluwe en de natuur over de grens met Duitsland
 • Bij Hilversum en Maarssen: Een aaneengesloten laagveengebied met 800 hectare nieuwe natuur en ecologische verbindingen
 • Bij Holwerd, Lauwersoog en Delfzijl: Natuurlijke verbindingen tussen zoet en zout water
 • Van Maastricht, Roermond en Venlo tot Rotterdam, van Nijmegen, Arnhem, Apeldoorn en Zwolle tot Kampen: De uiterwaarden van onze rivieren worden weer natuur en toegankelijk voor recreanten
 • Bij Zeewolde en Harderwijk: Bij de oostrand van Flevoland komt een nieuw natuurgebied. Daardoor worden verschillende (bos)gebieden met elkaar verbonden.
 • Bij Holten, Rijssen, Nijverdal en Lemele: We verbinden de losse delen van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug
 • Bij Haarlem, Castricum, Callantsoog en Den Helder: Meer natuur in de binnenduinrand
 • Bij Vlissingen en Terneuzen, Yerseke en Zierikzee: De oevers van de scheldes worden natuurlijk ingericht om onze slikken, platen en gorzen en het achterland te beschermen tegen zeespiegelstijging.
 • Bij Den Bosch, Eindhoven en Tilburg: We herstellen de Brabantse beekdalen.
 • In het Markermeer: We investeren in de tweede fase van de Markerwadden.  
 • Bij Renkum: We kopen een boerderij uit om natuurgebieden te verbinden

Een goed voorbeeld is het Heelsums beekdal. Het beekdal is dé bottleneck om de Natura2000-gebieden Wolfhezerhei en de Jufferswaard te verbinden. De gemeente Renkum heeft al eens eerder geprobeerd de boerderij die daar ligt uit te kopen. Dat is toen niet gelukt bij gebrek aan geld. De boer ter plaatste wil best verplaatsen, het is dus enkel een financieel probleem.

GroenLinks zet zich af tegen rechtse partijen die liever inzetten op vliegvelden en asfalt. GroenLinks wil liever projecten realiseren die CO2 opnemen dan projecten die nog meer CO2 produceren. De partij lanceert vandaag een petitie. Ook dient GroenLinks Tweede Kamerlid Laura Bromet vandaag een voorstel in samen met CDA’er Maurits von Martels om juist in de stad meer groen te creëren. 

Natuur Weert.jpg

Teken onze petitie voor meer natuur

Meer natuur: teken de petitie

Word jij enthousiast van onze plannen om meer natuur aan te leggen in Nederland? Teken de petitie!