Deze week is een motie aangenomen van Alexander Hammelburg (D66) en Tom van der Lee (GroenLinks) die ervoor moet zorgen dat alle Nederlandse handels- en exportinstrumenten, oftewel toekomstige handelsverdragen, in lijn zijn met de afspraken die gemaakt zijn in Parijs en Glasgow.

“Het is erg belangrijk dat deze motie is aangenomen, omdat er geen echte sancties hangen aan het niet nakomen van afspraken van de klimaattoppen. Met deze motie moet het kabinet zich wél aan deze afspraken houden, en er wordt een deadline gesteld: vóór eind 2022. Hiermee wordt er dus een concrete stap gezet richting duurzamere handel”, zegt Tom van der Lee.

Op de klimaattoppen van Parijs en Glasgow zijn belangrijke stappen gezet richting het tegengaan van klimaatverandering. Een belangrijk onderdeel van deze klimaatplannen, zijn op het gebied van handel. Omdat handel tussen landen over de hele wereld plaatsvindt, moeten er dus wereldwijde afspraken gemaakt worden om de uitstoot van deze handel te verlagen.

De handel in emissierechten wordt gezien als één van de meest veelbelovende instrumenten om klimaatverandering te beperken. De Verenigde Naties inventariseerden zelfs dat 87 procent van de klimaatplannen die er nu liggen, rekening houden met een toekomstige toetreding tot een emissiemarkt. Bij emissiehandel moeten bedrijven die CO2 uitstoten, hiervoor certificaten kopen. Als een bedrijf in een jaar minder uitstoot, kan het die certificaten verhandelen aan andere bedrijven die meer uitstoten.

Het doel van deze markt is om het aantal beschikbare certificaten ieder jaar te verlagen, om het steeds duurder te maken voor bedrijven om CO2 uit te stoten. Dit werkt dan uiteindelijk verduurzaming in de hand.