Schepen van ngo’s die reddingsoperaties uitvoeren op de Middellandse Zee worden dagen- en soms zelfs wekenlang geweigerd in Europese havens. Dit komt omdat geen enkel land verantwoordelijkheid wil nemen voor de opvang en het behandelen van de asielaanvragen van mensen aan boord. De honderden mensen die dankzij deze ngo’s van de verdrinkingsdood zijn gered, komen daardoor vast te zitten aan boord.

“Het gebrek aan solidariteit mag nooit een excuus zijn van landen om mensenlevens op het spel te zetten. Europese kuststaten hebben de internationale verplichting om drenkelingen te redden en aan wal te brengen, het is schandelijk dat dit niet gebeurt. In plaats van deze landen te dwingen tot naleving, worden ngo’s die wél mensenlevens redden in een kwaad daglicht gesteld en zelfs gecriminaliseerd door sommige landen. Dit is de wereld op zijn kop.”, aldus Strik. 

De Europese Commissie presenteerde op 21 november een nieuw actieplan voor het centrale Middellandse Zeegebied. Op 25 november bespreken de Europese ministers van migratie deze plannen. Volgens Strik is het actieplan niet meer dan oude wijn in nieuwe zakken. “Het is opvallend dat 13 van de 20 gepresenteerde maatregelen gaan over het verder versterken van de schimmige deals met niet-EU-landen als Libië, om vluchtelingen daar te houden. Daarmee wordt wederom ingezet op het tegenhouden, in plaats van redden van mensen. De Europese Commissie moet reddingsoperaties meer prioriteit geven én meer verantwoordelijkheid nemen voor het coördineren daarvan, gezien de gaten die er nu ontstaan”, besluit Strik.