Van Sparrentak stelt onder andere een verbod voor op de meest verslavende ontwerpfuncties, zoals de eindeloze scrollfuncties en het automatisch afspelen van filmpjes. Ook wil ze een recht om niet gestoord te worden, waarbij aandachttrekkende functies, zoals notificaties en ‘gelezen’ vinkjes, standaard uit staan en je zelf kan kiezen welke notificaties je wanneer wilt ontvangen. Ook roept Van Sparrentak op tot actie tegen de verslavende aanbevelingsalgoritmes van sociale media, die impact hebben op mentale gezondheid.

Van Sparrentak: “Hele legers aan experts doen er alles aan om jou zo vaak en zo lang mogelijk op hun app of website te houden, met alle gevolgen van dien. In onze maatschappij is iedereen constant afgeleid door zijn telefoon. Volgens sommige rapporten vertoont een op de vier jongeren zelfs kenmerken van smartphoneverslaving. Dit heeft grote gevolgen en werkt bijvoorbeeld depressie, aandachtsstoornissen en een laag zelfbeeld in de hand. Hier moeten we echt keihard tegen optreden.”

Om verslaving tegen te gaan moet het de standaard zijn dat een platform niet-verslavend ontworpen is, denk daarbij aan waarschuwingen na 30 minuten op een platform, zodat je niet eindeloos blijft scrollen. Tot slot wil het Parlement dat er duidelijkheid komt over wat er achter de schermen van die platforms gebeurt, met toegang tot de dashboards van grote techbedrijven, waar grote bedrijven nieuwe ontwerpfuncties testen en op basis waarvan ze besluiten nemen over het ontwerp van hun platform.

Nu de voorstellen van Van Sparrentak zijn aangenomen in het Europees Parlement, moet de Europese Commissie aan de slag met een wetsvoorstel. Waarschijnlijk hebben ze hier meer dan een jaar voor nodig.