Europarlementariër Bas Eickhout: “Nu we eindelijk de fossiele banden met Rusland doorsnijden, moet Europa leren van haar fouten en definitief omschakelen naar een schone energievoorziening. Het zou oliedom zijn om nu weer grootschalige investeringen te doen die ons afhankelijk houden van fossiele energie.

Het REPower-voorstel van de Europese Commissie maakt 20 miljard euro vrij aan subsidies – naast ongebruikte leningen uit het herstelfonds – voor energiebesparing en versnelde uitrol van duurzame energie. Om de energiezekerheid te garanderen wil de Europese Commissie echter ook (beperkt)  investeren in de import van vloeibaar gas (LNG) en alternatieven voor pijplijnolie uit Rusland. In het oorspronkelijke wetsvoorstel konden landen een onbeperkt deel van hun REPower-plannen gebruiken voor deze fossiele investeringen. 

GroenLinks wilde fossiele investeringen helemaal uitzonderen van REPowerEU. Uiteindelijk zijn fossiele investeringen als volgt ingeperkt:

  • Alleen fossiele investeringen die bekostigd worden met leningen zijn mogelijk, subsidies mogen hiervoor niet worden gebruikt
  • Alleen fossiele investeringen in projecten die voor 2026 opgeleverd zijn komen in aanmerking voor leningen uit REPowerEU Bovendien moet de Europese Commissie bij dergelijke investeringen eerst toetsen of er geen schone alternatieven zijn
  • Olie-gerelateerde investeringen zijn beperkt tot de drie EU-landen die geen kust hebben

Eickhout: “Met deze voorwaarden kunnen we deels voorkomen dat EU-geld besteed wordt aan investeringen die tot nieuwe fossiele afhankelijkheid leiden. Maar landen zouden er nog steeds verstandiger aan doen om 100% van het geld te gebruiken voor echte duurzame investeringen in energiebesparing en hernieuwbare energie.”

Het ondoordachte plan van de Europese Commissie om extra CO2-uitstootrechten ter waarde van 20 miljard euro te veilen om de plannen te bekostigen werd beperkt tot ongeveer 2 miljard euro. Eickhout: “Dit verdient geen schoonheidsprijs. Als landen hun energie-ambities willen waarmaken, moeten ze linksom of rechtsom extra geld vinden om dit te betalen. Het klimaat is niet geholpen als geld wordt opgehaald uit extra rechten om te vervuilen”, aldus Eickhout.