Eickhout: “Het enige juiste antwoord van Europa op de Inflation Reduction Act is dat we met Europese groene industriepolitiek aan bedrijven de zekerheid bieden van stabiel klimaatbeleid en van voldoende financiële steun. Europese Christendemocraten blijven zich echter  vastklampen aan de achterhaalde illusie van goedkope fossiele energie en het afzwakken van klimaat- en milieubeleid om te concurreren met China en de VS. Dit een doodlopende weg en zou verwoestend zijn voor klimaat, natuur en milieu.”

In de resolutie spreekt het Europees Parlement zich uit voor een verhoging van de EU-begroting om de Europese economie weerbaarder en strategisch onafhankelijker te maken van autoritaire regimes zoals Rusland en China. Ook steunt het parlement beperkte extra flexibiliteit in de staatssteunregels, bijvoorbeeld voor het stimuleren van nieuwe klimaatvriendelijke technologie. Het parlement benadrukt echter dat lang niet alle EU-landen voldoende geld hebben om hun industrie financieel te steunen en pleit daarom juist voor een Europees fonds om de benodigde investeringen om de groene transitie en geopolitieke uitdagingen te kunnen betalen.

“De vergroening van de industrie mag niet worden overgelaten aan EU-landen alleen. Dit leidt tot scheefgroei binnen de Unie, omdat andere EU-landen minder diepe zakken hebben dan Duitsland en Frankrijk. Ook is het cruciaal om maatregelen te nemen die voorkomen dat bedrijven er met subsidies vandoor gaan om er vervolgens vooral hun aandeelhouders mee te verrijken", stelt Eickhout.

GroenLinks kreeg onder andere steun om openbare aanbestedingen te gebruiken voor het creëren van een markt voor groene producten en diensten, dit zou impact hebben op 14% van de totale economie uit in de EU. Ook werd het voorstel van GroenLinks en de PvdA aangenomen waarin staat dat staatssteun aan bedrijven gepaard moet gaan met sociale- en milieudoelen voor die bedrijven. De Commissie komt naar verwachting op 14 maart met verdere uitwerking van de groene industrieplannen. Nog voor de zomer komt het ook met een voorstel voor een Europees soevereiniteitsfonds.