"Een klap in het gezicht voor de groene economie; fossiele bedrijven kunnen tevreden zijn." Dat is de reactie van Europarlementariër Bas Eickhout op de voorstellen van de Europese Commissie voor het toekomstige klimaat- en energiebeleid. GroenLinks stelt vast dat de Europese Commissie en Europese ministers steeds vaker hun oren laten hangen naar de gevestigde orde van fossiele industrie waardoor groene innovaties en efficiënte technologieën moeilijk van de grond komen.

Eickhout: "De Europese Commissie laat vandaag haar politieke kleur zien: rechts-conservatief. Ze lijken te kiezen voor een renaissance van olie, schaliegas en kernenergie in plaats dat ze de weg vrijmaken voor de nieuwe, groene industriële revolutie die nodig is om onze economie toekomstbestendig te maken."

De gepresenteerde voorstellen schieten op alle fronten tekort. Ondanks dat vooruitstrevende bedrijven als Unilever ijveren voor meer ambitie dreigt het Europese beleid op klimaat en duurzame energie tot stilstand te komen. "De voorstellen worden gedicteerd door de fossiele industrie", concludeert Eickhout.

De voorbeelden zijn talrijk:

  • Het streefdoel van 27 procent duurzame energie in 2030 is een lachertje: niet-bindend en niet meer dan business-as-usual.
  • Energiebedrijven kunnen doorgaan met zoveel mogelijk energie verkopen omdat verplichtingen voor energiebesparing uitblijven.
  • Schaliegas wordt bevoordeeld omdat bestaande milieuwetgeving niet van toepassing is op schaliegasboringen.
  • Oliebedrijven kunnen in hun handjes knijpen aangezien toekomstige verplichtingen om de uitstoot van brandstoffen te verminderen van tafel lijken.

Klimaat: ambities teruggeschroeft

Ook op klimaatgebied schroeft de Europese Commissie in haar voorstel ambities terug. De CO2-markt blijft daardoor tot ver na 2030 overspoeld met een overschot aan uitstootrechten. Het voorgestelde doel van veertig procent minder uitstoot is voor GroenLinks al ondermaats, maar door het overschot aan CO2-uitstootrechten zal de facto de uitstoot met slechts 33 procent verminderen. "Dat is veel te weinig om klimaatverandering tegen te gaan en onvoldoende om innovatie te stimuleren," aldus Eickhout. "De Europese Commissie zadelt toekomstige generaties op met grote problemen."

GroenLinks roept de Nederlandse premier Mark Rutte op om deze voorstellen tijden de Europese top in maart niet te accepteren en om ambitie te tonen. De Nederlandse regering zou voor die tijd een bindend duurzaam energiedoel voor 2030 moeten instellen om zo opkomende technieken zoals wind op zee een duwtje in de rug te geven.