Europarlementariër Bas Eickhout is verbijsterd over het gebrek aan leiderschap bij de Europese regeringsleiders om tot een besluit over klimaatbeleid te komen waarmee internationaal voor de dag te komen is. Op de eurotop slaagden de achtentwintig regeringsleiders er in om alle ambitie die nog in het al verzwakte voorstel zat, er verder uit te halen.

De bijeenkomst eindigde in een cadeautjescircus waardoor onder andere energiecentrales tot 2030 gratis mogen blijven vervuilen. Ook laten de regeringsleiders geen enkele ruimte om in de toekomst de afspraken over klimaat en energie nog aan te scherpen. Sterker nog, ze willen in de toekomst de ambities kunnen verlagen als ze dat nodig vinden.

Eickhout: “Achtentwintig regeringsleiders kunnen met een veto wapperen en gijzelen zo het Europees klimaatbeleid. Dit laat perfect zien waarom we een krachtige Europese Commissie nodig hebben: anders zet Europa nooit een stap naar ambitieus klimaatbeleid.”

Vetodreiging

Eickhout verbaast zich over hoe de regeringsleiders aan de ene kant de mond vol hebben over Poetin, energieonafhankelijkheid en het belang van de EnergieUnie en aan de andere kant hoe ze dit beleid willen gaan compliceren met veto's. “Neem een land als Hongarije, dat laat haar kerncentrale laat bouwen met geld van Poetin: die kunnen met hun veto de boel vreselijk frustreren. Dat is het omgekeerde van wat we met de EnergieUnie beogen.”

De regeringsleiders lijken dit keer gezwicht voor de vetodreiging van Polen en heeft daarom alle ambitie om zeep geholpen. Eickhout waarschuwt echter dat sommige landen naar Polen wijzen voor het gebrek aan ambitie, maar dat ze tegelijk Polen niet stevig aanpakken om het land op andere gedachten te krijgen. Zo is onder andere in de conclusies opgenomen dat het aandeel duurzame energie niet tot nationale doelen zal worden. “Vergis je niet, het komt sommige landen goed uit om zich te verschuilen achter Polen, terwijl ze in feite hen de hete kolen uit het vuur laten halen om zo te komen tot een afgezwakt besluit. Nederland is er daar eentje van.”

Eickhout vindt dat het initiatief op dit soort wetgeving terug moet naar Europese Commissie en het Europees Parlement en dat niet de individuele belangen van lidstaten, maar het gezamenlijke doel centraal moet staan. En dat doel is de aarde ervoor te behoeden meer dan twee graden op te warmen. “De Europese Commissie is bij uitstek het orgaan dat dit gezamenlijke belang kan dienen zonder veto's op de toekomst van de aarde en aankomende generaties.”