Sinds half december zijn scholen weer geheel gesloten, om corona besmettingen te voorkomen. Het combineren van een baan met thuisonderwijs is voor veel werkende ouders een onmogelijk opgave. Zij halen werk in tijdens avonduren of op weekenddagen of nemen vakantiedagen op, terwijl ze die straks nodig hebben om uit te rusten. Deskundigen voorspellen een tsunami aan burn-outs.

Eigenlijk twee banen 
“De rek is eruit. Ouders raken in de knel. Zij moeten eigenlijk twee banen combineren, en kunnen nergens terecht voor ondersteuning. Zorg voor kinderen is niet iets wat je er maar even bij doet. Het is tijd dat daar oog voor is. Zowel in het belang van de werkende ouders, als in dat van de kinderen zelf,” aldus GroenLinks-partijleider Jesse Klaver. 

In andere landen wel betaald verlof
Volgens GroenLinks loopt Nederland achter als het gaat om erkenning dat werken en zorgen niet zomaar samengaan. In veel andere Europese landen zijn wel tijdelijke corona-verlofregelingen. Zo heeft België het ouderschapsverlof uitgebreid, hebben Noorwegen en Oostenrijk een vorm van zorgverlof, en ook in Duitsland, Cyprus, Italië, Griekenland en Roemenië kunnen werkende ouders betaald verlof opnemen.

GroenLinks wil graag dat het kabinet zo snel mogelijk een corona verlofregeling openstelt. Ook vakbonden FNV en CNV doen een oproep hiervoor. 

Klaver: “Dit kabinet tast in de buidel met steunmaatregelen voor bedrijven en ondernemers die vanwege de maatregelen hulp nodig hebben. Laten we ook de hand reiken om die honderdduizenden ouders die nu thuis zitten, te steunen. Zodat werk en privé weer meer in balans kunnen zijn.”