Dit is tekenend voor het coronabeleid van Hugo de Jonge en Mark Rutte: niet vooruitkijken, geen perspectief bieden, maar afwachten tot het op ons afkomt. Terwijl er zoveel meer mogelijk is. We moeten naar een proactief beleid waarin we het virus indammen en kijken naar wat mogelijk is. Het is tijd voor een nieuwe coronastrategie.

GroenLinks pleit al langer voor een zogenoemde populatietest. Dat werkt zo: je test een groot deel van de bevolking twee keer. Dan kun je in één keer heel veel besmette mensen isoleren en er dus voor zorgen dat de verspreiding van het virus sterk vermindert. Daarna is het tijd om vooruit te kijken naar wat wél kan. Perspectief geven aan mensen die naar buiten willen, naar het restaurant of naar het theater.

Daarvoor zijn experimenten nodig. Daarom stellen wij, samen met D66, voor om in januari het onderwijs fysiek weer meer open te stellen door middel van heel veel testen. Universiteiten en hogescholen in heel Nederland doen hier graag aan mee. En dat is hard nodig voor al die studenten die in de knel zitten en al maandenlang vanuit hele kleine kamers studeren.

Daarnaast willen we natuurlijk dat Nederland zo snel mogelijk gevaccineerd wordt zodat het virus maximaal ingedamd wordt. Maar we moeten ons goed voorbereiden op deze enorme opgave. We moeten vaccinatiecentra oprichten, zorgen voor genoeg personeel dat opgeleid is om te vaccineren. Dit is een massale landelijke operatie waar een uitgedachte strategie op moet komen. Tot noch toe is die strategie vanuit het kabinet niet te bekennen.

We zitten in een kwakkellockdown. De prognoses van het OMT laten zien we dat we misschien zelfs tot in juli 2021 in deze situatie blijven. Vanmiddag is het coronadebat en ik wil van Hugo de Jonge en Mark Rutte weten hoe ze de komende tijd voor zich zien, want achterover leunen is geen werkende strategie. Want iedereen die de regels navolgt, of de afgelopen tijd keihard geeft gewerkt in het ziekenhuis, z’n restaurant heeft moeten sluiten, of toe is aan iets om naar uit te kijken, verdient echt veel meer.