Het huidige kabinet laat helaas zien dat dit plan nodig is. Het ene na het andere afgesproken klimaatdoel wordt gemist. We steven af op een gigantische klimaatcrisis, waarin grote delen van de aarde onleefbaar worden.

 

Al mijn hele leven wordt er gewaarschuwd voor klimaatverandering. En al mijn hele leven wordt er te weinig gedaan om het te fiksen.

Hoe dat kan?

Er zijn krachten in het spel die dit keihard tegenwerken. Slechts 100 commerciële bedrijven zijn verantwoordelijk voor meer dan 70 procent van alle uitstoot in de afgelopen dertig jaar. Zij zijn maar op een ding gericht: winst maken. En daarom werkt hun lobby keihard om klimaatbeleid keer op keer te blokkeren.

Deze strijd is niet nieuw. Maar het momentum wel.

Wat begon in augustus 2018 met één spijbelende scholier, Greta Thunberg, inspireerde miljoenen mensen over de heel wereld om ook in actie te komen voor het klimaat. Deze geest gaat niet meer in de fles. Wereldwijd kiezen mensen de ene na de andere groene regering. De klimaatgeneratie is opgestaan. Een generatie die zich niet kenmerkt door leeftijd, maar door een gedeelde mentaliteit. Het geloof in vooruitgang. Het vermogen om een toekomst te zien die nu nog niet bestaat. Deze keer gaat de lobby het niet winnen van de mensen.

Onze Green New Deal bestaat uit twee delen: we breken de fossiele wereld af, en we bouwen een duurzame samenleving op. De plannen zijn er. Nu hebben we jou nodig. Als jij onze beweging en plannen steunt, kunnen we samen het verschil maken. Word lid van GroenLinks.